Cea de-a V-a ediție a Festivalului de Psihanaliză și Film va avea loc în perioada 8 - 11 decembrie 2016, la Muzeul Țăranului Român în București. Evenimentul are loc în fiecare an, începând din 2012, sub directoratul criticului de film Irina-Margareta Nistor și este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii, Societăţii Române de Psihanaliză și a altor parteneri importanți - instituții de stat și companii private. Invitatul în exclusivitate și din acest an este Andrea Sabbadini, directorul European Psychoanalytic Film Festival (Londra, Marea Britanie).

Festivalul International de Psihanaliza si FilmFoto: Afis

Programul evenimentului va include o selecție de scurtmetraje, un program adresat copiilor, filmul vintage, precum și filme de lungmetraj de public și de nișă, premiate la festivaluri internaționale și prezentate în proiecții speciale în România. Filmele vor fi acompaniate de discuții și workshop-uri cu regizori, producători, actori sau critici de film, terapeuți și psihanaliști.

Festivalul își propune, ca în fiecare an, să orienteze publicul cu gândul, către valorile clasice și întrebările esențiale, la raportul cu cei din jur dar și cu sinele. Să faciliteze pentru participanți, un moment de reflecție - la fericire, căutarea frumosului și a evoluției, încurajarea creativității și a potențialului de fericire din fiecare dintre noi.

Festivalul Internațional de Psihanaliză și Film este în fapt, proiecția românească a European Psychoanalytic Film Festival, care are loc la Londra, o dată la doi ani. Evenimentul de la Londra este prezidat de marele regizor italian Bernardo Bertolucci și se afla deja la a VII-a ediție, fiind organizat de către Institutul de Psihanaliză de la Londra, din anul 2001.

Psihanaliza se bazează pe teoria conform căreia experiențele de naștere, relații timpurii cu părinții, sexualitatea, dragostea, pierderea și moartea instalează în mintea noastră tipare sau modele de relaționare. Într-o măsură mai mare sau mai mică, oricine este prins în relațiile cu ceilalți de tip arhaic, dar adânc instalate în mintea noastră. Prin psihanaliză ne putem trăi viața mai liber și mai creativ.

La rândul său, cinema-ul, ca formă de cultură și de exprimare ar trebui, într-o măsură mai mare sau mică, să răspundă nevoii de entertainment, celei de a urmări povești și de a povesti, de a interacționa cu alte culturi. Cinema-ul este un limbaj universal și poate să acceseze un nivel profund al psihicului uman, să stimuleze nevoia de cunoaștere de sine și să faciliteze răspunsul la întrebări importante.