KINOdiseea, cel mai mare festival de film pentru copii si adolescenti din Europa Centrala si Sud-Est, ii asteapta pe tinerii spectatori cu premiere nationale si internationale, filme premiate si apreciate de critica si public, workshopuri, ateliere si un bal mascat tematic.

SpectatorI KinodiseeaFoto: Smile Media

Dupa un weekend plin de filme si workshopuri, KINOdiseea continua pana duminica, 20 noiembrie, la Cinema Pro, Cinemateca Eforie, Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Taranului si Hollywood Multiplex. Printre titlurile de neratat la festival pe parcursul acestei saptamani sunt: animatia Abulele, descoperirea anului in Israel. O poveste sensibila despre prietenia dintre Adam, un baietel de 10 ani si Abulele, un "monstru" stravechi, de dimensiunea unui urs. Un mare success de box office in Israel (peste 150 000 de bilete vandute), Abulele se pregateste sa cucereasca publicul din Romania. O poveste fascinanta despre intrigi si iubire in lumea adolescentilor este povestea Lenei, protagonista filmului LenaLove.

Din Turcia vine Rauf, o poveste emotionanta de iubire care are loc intr-un sat kurd din estul Turciei (filmarile s-au facut undeva langa Kars). Rauf, un baietel de 11 ani pleaca in cautarea culorii roz care, spera el, o va determina pe Zana sa inteleaga iubirea lui. La KINOdiseea aveti ocazia de a vedea si primul film rusesc care abordeaza relatiile inter-etnice dintre tineri, The Pitch, film ce prezinta fascinanta poveste a unui tanar care doreste sa devina fotbalist profesionist. Din competitia Berlinale International Film Festival vine Sindicatul de carpa, povestea lui Vania, un adolescent retras ce devine tinta unui grup rebel in Rusia anilor nostri. Vania vrea sa li se alature, desi ii este destul de neclar cu ce se ocupa, de fapt Sindicatul de Carpa: revolutie mondiala, acte artistice subversive sau doar pura megalomanie?

Cel mai bun film din competitia de la Deauville Film Festival, Sing Street, ne intoarce in timp, intr-un Dublin din 1980, vazut prin ochii unui baiat de 14 ani, pe nume Conor.

Din Franta vine, in premiera in Romania, The Children of Chance, o poveste din Parisul celui de-al doilea razboi mondial, iar din Irlanda vine descoperirea anului de la Dublin Film Festival - Numele meu este Emily.

Ziua de vineri la KINOdiseea va aduce un film de Taika Waititi, premiat la festivalurile internationale din Seattle, Boston si San Francisco - Hunt for the Wilderpeople, premiera nationala a docu-dramei Fiica mea, Anne Frank, in regia lui Raymond Ley si castigatorul Premiului Publicului la Munich Film Festival, At eye level.

Iarna lui Jill si Joy, un film recomandat copiilor peste 5 ani va mai avea in cadrul KINOdiseea o proiectie gratuita, vineri, 18 noiembrie, de la ora 10:00 la Cinema Muzeul Taranului. La proiectie va participa si actrita Aava Merikanto.

Balul mascat KINOdiseea

Una dintre traditiile KINOdiseea este organizarea unui Bal Mascat. Anul acesta, balul va avea loc pe 20 noiembrie, la restaurantul Elisabeta (B-dul Elisabeta nr. 45), intre orele 11:00 - 14:00. Aceasta editie este dedicata calatoriilor in gand si in fapta, cei mici putandu-si descoperi tribul din care fac parte si vor descoperi taramuri nemaivazute la atelierele de drumming prin metoda Totem, in care limbajul este sunetul tobelor africane, ale maracas-urilor amerindiene si ale apelor din tobele siberiene.

Facilitatorii atelierelor sunt Jean-Baptiste Odobestianu - musicoterapeut cu experienta de peste 12 ani in domeniu si Ana-Maria Anghelescu - antropolog, cu specializare si in teatru de improvizatie.

Tot pentru a calatori cu imaginatia pe meleaguri indepartate, copiii pot incerca costumele de la coltul de inchiriat, sesiunile de facepainting si de tatuaje Henna cu Henna Journey, cornerele de povesti din calatorii si de destinatii favorite, iar la final, isi pot imortaliza experienta pe un magnet de la photo-booth-ul interactiv adus de Doityourselfie.

Detalii despre workshopuri, ateliere, seminarii, balul mascat si filme gasiti pe site-ul festivalului: http://www.kinodiseea.ro/.

Biletele se pot achizitiona de pe site-ul www.eventbook.ro sau, in ziua proiectiei, de la cinema.

KINOdiseea, unul dintre cele mai mari festivaluri de filme pentru copii din Europa Centrala si de Sud-Est, desfasoara anul acesta in perioada 10-20 noiembrie. Cinema PRO, Cinema Eforie, Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Taranului si Hollywood Multiplex sunt cinematografele care gazduiesc numarul record de premiere si evenimente conexe (workshop-uri, sesiuni de Q&A, seminarii si faimosul Bal Mascat).

KINOdiseea este organizat de Asociatia Culturala Metropolis, co-finantat de Uniunea Europeana prin programul Europa Creativa - Subprogramul Media, cu sprijinul Primariei Sectorului 5, ARCUB (proiect finantat in programul Bucuresti, Orasul In-Vizibil), Administratiei Fondului Cultural National, Centrului National al Cinematografiei, Uniunii Cineastilor din Romania.

Despre KINOdiseea

KINOdiseea este cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrala si Sud-Est, atat ca numar de filme, cat si ca numar de spectatori. Festivalul este membru ECFA - European Children's Film Association. In cele 7 editii, festivalul a avut peste 60.000 de participanti, iar de 3 ani se afla printre cele 4 festivaluri de film pentru publicul tanar din Europa care se bucura de sprijin Media din partea Creative Europe.