Cea de-a doua ediție a celui mai antrenant eveniment cinematografic al toamnei, Bucharest International Dance Film Festival va avea loc în perioada 9-13 noiembrie 2016. Evenimentul este dedicat producțiilor de dans realizate de coregrafi, regizori de film și artiști din întreaga lume.

BIDFFFoto: Afis festival

Anul acesta BIDFF va proiecta filme de dans (în competiție și în afara competiției), va organiza prezentări și conferințe ale artiștilor invitați, precum și o expoziție de artă digitală, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.

Centrul Național al Dansului, Universitatea Națională de Muzică, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" București, Galeria Galateca și Club Control vor găzdui principalele evenimente ale festivalului.

Tema ediției din acest an este corpul digital, un corp emoțional, geopolitic și multi-senzorial, care forțează barierele realității contemporane și îndeamnă spectatorul să privească atent și să reacționeze ludic. Festivalul invită publicul să exploreze și să descopere corpul în situații extreme.

Competiția oficială, din cadrul Bucharest International Dance Film Festival, se concentrează pe instalații și filme de scurt metraj (ficțiune, animație, documentare) care forțează barierele corporalității. Premiile oferite sunt în valoare de 2000 de euro. În cadrul programului off competition vor fi proiectate filme de ficțiune și documentare.

Festivalul va debuta miercuri, 9 noiembrie, cu “Intermedia Body”, conferința despre inovație și noile tehnologii în dans, coordonată de Mihaela Kavdanska. Evenimentul va avea loc la Universitatea Națională de Muzică din București - Sala Auditorium, fiind co-organizat de Platforma Avmotional și Centrul de Muzică Electroacustică și Multimedia al UNMB.

Ediția din acest an propune și expoziția internațională “Corpul Digital”- care cuprinde lucrări de artă digitală despre felul în care corpul se adaptează la era haosului informațional. Vernisajul va avea loc miercuri, 9 noiembrie, de la ora, 19:00 la Galeria Galateca. Expoziția va fi deschisă publicului pe întreaga durată a festivalului.

Cea de-a doua zi de festival este dedicată confluențelor dintre corp, sunet și video printr-o serie de ateliere și prezentări. Masterclass-ul “The chicken or the egg?” susținut de regizorul spaniol Alex Pachon la UNATC va adresa întrebări legate de raportul dintre muzică și dans în cadrul unui proces coregrafic destinat filmării.

Prezentarea Claudiei Hart (SUA) de la Galeria Galateca se va concentra pe crearea corpurilor avatar în performance-ul contemporan.

Bucharest International Dance Film Festival deschide seria proiecțiilor de film cu o retrospectivă specială "Fragmente despre sens și senz", un proiect de cercetare despre viața doamnei dansului românesc - Miriam Răducanu, vineri, 11 noiembrie, de la ora 18:00, la Centrul Național al Dansului.

Și tot pe 11 noiembrie, unul dintre cei mai în vogă coregrafi ai momentului, câștigătorul Leului de Aur din cadrul Bienalei de la Veneția, Chris Haring va împărtăși publicului din experiența metodei sale de lucru.

Sâmbătă, 12 noiembrie, va fi ziua dedicată competiției oficiale de scurt-metraje și instalații de dans. Din cele peste 1000 de aplicații primite, BIDFF 2016 prezintă o selecție riguroasă de filme care expun mișcarea ca mediu de reflexie și atitudine progresivă. Proiecțiile vor avea loc la Universitatea de Muzică din București - Studioul Experimental de Operă și Multimedia.

Ceremonia de decernare a premiilor BIDFF va avea loc duminică, 13 noiembrie, de la ora 20:00, în Club Control.

BIDFF (Bucharest International Dance Film Festival) este produs de Asociația Tangaj Dance și finanțat de AFCN - Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă pentru conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

BIDFF este un proiect cultural finanțat în cadrul programului "București - Orașul In-Vizibil" de către ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București și Primăria Capitalei. Gazdele și partenerii festivalului sunt Centrul Național al Dansului București, Universitatea Națională de Muzică din București - Centrul de Muzică electroacustică și Multimedia, Galeria Galateca, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” București, Club Control. Proiectul este susținut de Institutul Cultural Român, Forumul Cultural Austriac (Ambasada Austriei în București), Ambasada Israelului în România și Ambasada Spaniei în România. Co-organizatorul Intermedia Body este Asociația Avmotional.