Cinema la superlativ este ceea ce aduce Astra Film Festival la Sibiu, intre 17 si 23 octombrie 2016. Selectia editiei cu numarul 23 se remarca prin diversitatea formatelor si a subiectelor abordate. Programul include nu doar filme de autor, premiate si apreciate in intreaga lume, ci si formate noi experimentate azi in productia de film care prezinta o situatie a cinematografiei contemporane.

Juriu AFF 2016Foto: Astra Film

Renumit in toata lumea pentru originalitatea in programare, cele peste 100 de filme din programul oficial AFF 2016 sunt grupate in 18 sectiuni tematice: OutStanDox, Personal/familial/social, Dis-locuire, Doc-Vlog, Trecut reconditionat, Cetateni ai lumii online, Armanii, Islamul radical la el acasa, Destine in comunism, Povestiri din Urbania, Lumi circumscrise, Intalniri, Realitate sub acoperire, Mari maestri/opere recente, Proiectii speciale, Portret Frederick Wiseman, The Future is Now si Astra Film Junior.

Filme si cineasti din programul AFF, in cursa pentru OSCAR 2017

Selectia de filme din 2016 este una de top si la Sibiu, Astra Film prefigureaza palmaresul Oscar 2017 prin nu mai putin de 3 nume: Cristi Puiu cu Sieranevada, propunerea Romaniei la Oscar pentru cel mai bun film strain, Gianfranco Rosi cu documentarul Fuocoammare, premiat cu Ursul de Aur la Berlinale 2016 si propunerea Italiei la Oscar pentru cel mai bun film strain si Frederick Wiseman, caruia i se va inmana un Oscar pentru intreaga sa cariera de peste cinci decenii.

Intalnire cu Frederick Wiseman, la Sibiu

Frederick Wiseman este autorul de filme documentare cu cea mai mare contributie la cinematografia mondiala. Trei dintre operele sale, Crazy Horse si Domestic Violence I si II, vor fi proiectate la Sibiu, iar vineri, 21 octombrie, de la ora 18:15 la Sala Auditorium, publicul are sansa unica de a-l intalni pe Wiseman, o legenda a filmului documentar.

Un juriu de 12 experti

12 profesionisti din industria cinemaului european vor evalua filmele din cele 4 sectiuni competitionale din acest an: OutStanDox, Romania, Central & Eastern Europe si Student. Juriul AFF 2016 ii include pe: Alexander Weiss, director artistic al festivalului Filmer A Tout Prix in Brussels, Barbara Orlicz-Szczypula, director de programare al Krakow Film Festival, Claire Aguilar, director de programare la Sheffield Doc/Fest, Cristi Puiu, cineast roman, Ileana Birsan, critic de film, Julia Teichmann, critic de film din Germania, Martichka Bozhilova, producator la AGITPROP si director al Balkan Documentary Center, Michael Stewart, director Open City Doc Fest din Londra, Nick Bradshaw, redactor online la prestigioasa publicatie Sight & Sound, editata de British Film Institute, Sara Garcia, director artistic al festivalului Play-Doc din Spania, Veton Nurkollari, director artistic al DokuFest din Kosovo si membru al Parlamentului Cultural European si al Academiei Europene de Film, Vlad Petri, autor de filme documentare si fotograf.

Sieranevada, proiectie de gala, in deschiderea AFF 2016

Exista intre cineastul Cristi Puiu si Astra Film Sibiu o relatie speciala, care implineste exact 10 ani. Cel mai recent lungmetraj in regia lui, Sieranevada, va fi proiectat in premiera la Sibiu, luni, 17 octombrie 2016, de la ora 18:00 in sala Thalia (Str. Cetatii 3-5) si de la ora 18:30 sala Auditorium a ULBS (Facultatea de medicina, str. Lucian Blaga 2A). Marti, 18 octombrie, regizorul Cristi Puiu se va intalni cu publicul de la ora 18:00 la Salut Bistro (Str. Cetatii 13).

Proiectii eveniment si concerte

Programul editiei din 2016 este completat cu o serie de performance-uri muzicale live care vor incanta publicul cinefil prezent la Sibiu. Expunerea filmelor din programul Armanii va fi urmata de un concert fabulos de muzica armaneasca si o reprezentatie Mara & Band, marti, 18 octombrie, de la ora 22:00 la Sala Thalia. Trupa Kana Jambe condusa de Dan Bursuc va sustine un concert live joi, 20 octombrie, de la ora 20:30 la Sala Thalia inainte de proiectia-eveniment a filmului The New Gypsys Kings (regia Liviu Tipurita). Sambata, 22 octombrie, dupa Gala de Decernare a Premiilor, Moonlight Breakfast vor urca pe scena Salii Thalia de la ora 22:00. Spectacolele live din acest an sunt pentru toate gusturile, mozaicul de genuri muzicale potrivindu-se perfect cu diversitatea programului AFF.

Program oficial AFF 2016: www.astrafilm.ro/program-oficial.aspx

Spot AFF 2016: https://youtu.be/dYSEi8AVay4

Astra Film Festival 2016 este organizat de Astra Film, CNM Astra si Fundatia Astra Film

Proiect cultural finantat de Ministerul Culturii

Cu sprijinul Consiliul Judetean Sibiu, Centrul National al Cinematografiei

Actiune cofinantata de Consiliul Local Sibiu prin Primaria Municipiului Sibiu

In colaborare cu Universitatea Lucian Blaga

Parteneri: Institutul Cultural Roman, Uniunea Cineastilor, Consulatul Republicii Federale Germania din Sibiu, Institutul Polonez Bucuresti, CINETIc

Partener digital: Ad Lemonade

Sponsor principal: Romgaz

Sponsor oficial: Banca Transilvania

Sponsori: Constructii SA, Takata, HBO, Cinelab

Masina festivalului: Toyota

Parteneri media: TVR2, HBO, Europa FM, HotNews, Revista 22, Dilema Veche, Catavencii, VICE, Revista Timpul, Transilvania Reporter, Cineuropa, Film New Europe, Radio Romania Cultural, Radio Romania Actualitati, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Targu Mures, RFI Romania, Cinemagia, LiterNet, CineFan, Sub25, All About Romanian Cinema, Cooperativa Urbana, InFestival, Zile si Nopti, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Eveniment TV, Ora de Sibiu, Capital Cultura