Intre 17 si 23 octombrie 2016, Astra Film Festival propune o incursiune itineranta de exceptie de la cinemaul documentar clasic pana la cele mai noi tehnologii pe care le experimenteaza filmul, de la vizionari colective in sala de cinema, la experiente inedite de proiectii crossmedia 360 de grade in dom sau vizionari de filme cu ochelari de realitate virtuala.

Ochelari VRFoto: Astra Film

Cele mai reusite documentare de autor produse recent in lume sunt incluse in sectiunea competitionala OutStanDox. Dead Slow Ahead (regia Mauro Herce) - premiat la festivaluri de profil din Lisabona, Locarno si Jihlava, Depth Two (regia Ognjen Glavonic) sau The New Man (regia Aldo Garay) - premiul Teddy pentru cel mai bun documentar la Berlinale, sunt doar cateva dintre filmele care pun zoom pe realitati umane si redau drame dintr-un trecut nelamurit sau dintr-un prezent tulbure, dincolo de bariere, clisee si decoruri.

Din lumea reala in realitatea virtuala

AFF 2016 propune un program inedit de documentare imersive care include productii creative realizate in formate noi: realitate virtuala, video 360 de grade, full-dome si web documentare.

In premiera absoluta in Romania, in Piata Mare din Sibiu va fi amplasat un cinematograf-dom, o ocazie unica de a viziona filme 360 de grade pe un ecran in forma de cupola. 8 documentare, dintre care 3 selectate special pentru Astra Film Junior, vor oferi publicului o experienta captivanta, datorita campului vizual sporit si a sunetelor care vin din toate partile. Acest tip de proiectie creeaza spectatorilor impresia ca totul se desfasoara in jurul lor si senzatia de prezenta nemijlocita in centrul evenimentelor din film. Documentarele full-dome vor transpune cinefilii fata-n fata cu spectacolul fascinant al aurorei boreale (Aurora: Lights of Wonder), cu arta de a zbura (Dream of Fly) sau cu scene de lupta din cel de-al Doilea Razboi Mondial (World 2 War).

Cum se vede lumea prin ochelarii viitorului?

La Astra Film Sibiu, spectatorii vor avea ocazia sa experimenteze si sa interactioneze cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuala: Oculus Rift, pentru o vizionare interactiva si Samsung Gear VR, pentru filme 360 de grade. Realitatea virtuala deschide calea catre o comunicare bazata pe empatie: perspectiva impartasita creeaza un soi de intelegere, iar utilizatorul, izolat in spatiul digital, devine parte a lumii virtuale si are posibilitatea de a intreprinde diferite actiuni: poate manipula obiecte sau chiar sa se miste fizic prin universul fictiv, facandu-l astfel sa se simta parte integrata a evenimentului prezentat.

Cum ar fi sa faci o calatorie cu metroul prin Londra, chiar cu cateva clipe inainte de atentatele teroriste din 2015 (Witness)? Sau poate esti curios sa testezi viata intr-o celula virtuala dintr-o inchisoare americana ("6x9" A Virtual Experience of Solitary Confinement)? 30 de milioane de copii din Sudanul de Sud, Siria si Ucraina au migrat datorita razboiului in ultimii ani, iar povestile lor incredibile sunt la o pereche de ochelari distanta (The Displaced). 8 documentare din programul AFF vor reda lumea cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuala, de asemenea, o premiera in Sibiu.

Selectia AFF contine si 10 web documentare, toate integrand formatul 360 de grade, 3 dintre ele fiind productii romanesti care prezinta diferite problematici ale comunismului: inchisoarea de la Ramnicu Sarat, o expozitie virtuala despre avortul in Romania comunista sau Depozitul de Filme de la Cluj-Napoca.

Cetateni ai lumii online

3 filme dezvaluie latura necunoscuta a taramului pe care pasim atunci cand accesam mediul online, un taram care pare sa fie plin de insusiri, legi si locuri neexplorate. Lo and Behold: Reveries of the Connected World (regia Werner Herzog) infatiseaza oameni care au contribuit prin propria pasiune, imaginatie, creativitate si abilitati tehnice pentru inventarea si, ulterior, modelarea lumii pe care astazi o stim ca fiind Internetul. Daca ar fi sa exploram si mai mult geografia umana a acestui taram online, cea mai mare tara din prezent cu siguranta ar fi cea a comunitatii Facebook, cuprinzand 1,7 miliarde utilizatori activi, ca locuitori. Care sunt legile in natiunea Facebook si ce se intampla daca le incalci?; este punctul de plecare al filmului Facebookistan (regia Jakob Gottschau). Down the Deep, Dark Web (regia Duki Dror) ne invita sa mergem dincolo de motorul "obisnuit", "oficial' de cautare al mediului online indexat, detectabil si sa ajungem in strafundurile Internetului, lumea interlopa digitala, singura care mai pastreaza speranta internetului liber.

"Ne-am dorit in mod special sa includem in programul editiei din acest an, pe langa cinemaul documentar clasic, o selectie a celor mai noi formate ale documentarului imersiv: full-dome, VR sau video 360 de grade. Astfel, continuam ideea initiala a festivalului pornit in urma cu 23 de ani ca o platforma de cinema sincronizata cu ceea ce se intampla in lume in materie de productie de film", a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Sibiu.

Astra Film Festival 2016 este organizat de Astra Film, CNM Astra si Fundatia Astra Film

Proiect cultural finantat de Ministerul Culturii

Cu sprijinul Consiliul Judetean Sibiu, Centrul National al Cinematografiei

Actiune cofinantata de Consiliul Local Sibiu prin Primaria Municipiului Sibiu

In colaborare cu Universitatea Lucian Blaga

Parteneri: Institutul Cultural Roman, Uniunea Cineastilor, Consulatul Republicii Federale Germania din Sibiu, Institutul Polonez Bucuresti

Partener digital: Ad Lemonade

Sponsor oficial: Banca Transilvania

Sponsori: Constructii SA, Takata, HBO, Cinelab

Masina festivalului: Toyota

Parteneri media: HBO, Europa FM, HotNews, Revista 22, Dilema Veche, Catavencii, VICE, Revista Timpul, Transilvania Reporter, Cineuropa, Film New Europe, Radio Romania Cultural, Radio Romania Actualitati, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Targu Mures, RFI Romania, Cinemagia, LiterNet, CineFan, Sub25, All About Romanian Cinema, Cooperativa Urbana, InFestival, Zile si Nopti, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Eveniment TV, Ora de Sibiu, Capital Cultural