Regretatii actori Radu Beligan, Marin Moraru şi Mircea Albulescu vor fi omagiaţi la Noaptea Albă a Filmului Românesc, care va avea loc vineri, 16 septembrie, în zece spaţii din Bucureşti.

M.Albulescu, R.Beligan, M.MoraruFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

Potrivit Agerpres, spectatorii îi vor (re)vedea pe mari actori în câteva dintre cele mai bune roluri ale lor iar un tribut în memoria cineastului Ovidiu Bose Paştina va marca 10 ani de la dispariţia sa.

Pe marele actor Radu Beligan, care a încetat din viaţă în iulie anul acesta, la 97 de ani, publicul va avea ocazia să-l vadă în "După-amiaza unui torţionar" (r. Lucian Pintilie, 2001), iar Marin Moraru are un rol memorabil în "Operaţiunea Monstrul" (r. Manole Marcus, 1976), una dintre cele mai populare comedii româneşti din toate timpurile, cu peste 1,6 milioane de spectatori înainte de 1989. De asemenea, Mircea Albulescu face unul dintre rolurile carierei lui în filmul "La capătul liniei" (r. Dinu Tănase, 1982).

Ajuns la a şaptea ediţie, maratonul Noaptea Albă a Filmului Românesc va aduce pe ecrane, vineri, filme de ficţiune şi documentare premiate în marile festivaluri sau cu succes la public, drame, comedii şi thrillere în proiecţii speciale sau în avanpremieră.

La 10 ani de la dispariţia sa neaşteptată, la doar 50 de ani, regizorul Ovidiu Bose Paştina va fi comemorat printr-o proiecţie-tribut a câtorva dintre cele mai valoroase scurtmetraje ale sale: "Arta apărării individuale", "Atelier cu călăuză", "Iar ca sentiment un cristal", "Oameni care povestesc".

Totodată, la Noaptea Albă a Filmului Românesc, spectatorii vor avea ocazia să vadă producţii româneşti recente, precum "Ilegitim" (r. Adrian Sitaru), "Dincolo de calea ferată" (r. Cătălin Mitulescu), "Acasă la tata" (r. Andrei Cohn), "Bucureşti NonStop" (r. Dan Chişu) sau "Lumea e a mea" (r. Nicolae Constantin Tănase), dar şi o selecţie de documentare şi scurtmetraje noi de la TIFF 2016.

Proiecţiile vor avea loc la Cinema Muzeul Ţăranului, Cinema Elvira Popescu, Centrul Cultural "Casa Artelor", Parcul Titan (Parcul Artelor), Parcul Crângaşi, J'ai Bistrot, Deschis Gastrobar, Unteatru, Make a Point şi Clubul de Educaţie Alternativă (Ferentari), informează comunicatul.