Actorul Alexandru Voicu a primit marele premiu al celei de-a 19-a editii a Galei Tanarului Actor - HOP, eveniment care a avut loc la Costinesti, in perioada 5 - 8 septembrie, informeaza site-ului galahop.ro, citat de News.ro. Marele premiu "Stefan Iordache" i-a fost acordat lui Alexandru Voicu de directorul Teatrului National "I.L. Caragiale" si presedintele UNITER, Ion Caramitru.

"Am deschis si inchid gala cu cel mai sincer sentiment de implinire", a spus Ion Caramitru pe scena de la Costinesti.

Sora lui Stefan Iordache, Ileana, i-a oferit lui Alexandru Voicu, intre altele, volumul "Regele scamator - Stefan iordache", scris de Ludmila Patlanjoglu "Multumesc pentru cinste si incredere. Sper sa nu dezamagesc", a spus tanarul actor. Ion Caramitru a declarat pentru Agentia de presa News.ro ca participantii la Gala HOP i-au facut o impresie buna, desi vorbesc incet pe scena, si spera ca premiile sa oglindeasca prezentarile lor.

"Mi-au facut o impresie buna, in general. Au aceleasi metehne care se repeta ca si in anii trecuti, apropo de dictiune si de vorbitul prea incet, uitand ca sunt pe scena, dar au fost cateva prezentari foarte frumoase si sper ca premiile sa le oglindeasca. Au fost cativa chiar foarte buni", a declarat Ion Caramitru pentru News.ro. La sectiunea individual, premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit lui Andrei Radu si a fost decernat de actrita Mariana Mihut.

"Au fost niste zile minunate. De cate ori pot vin la Gala Hop. M-ati incantat", a spus actrita Mariana Mihut. Trofeul pentru cea mai buna actrita la sectiunea individual a fost castigat de Alina Rotaru, iar regizorul Felix Alexa i-a oferit premiul. "Va urez bafta din suflet si sa nu pierdeti emotia pe care, daca stiti cum sa o folositi, poate deveni o veritabila arma", i-a incurajat Felix Alexa pe tinerii actori.

In sectiunea grup, premiul "Cornel Todea" pentru pentru cea mai buna trupa de actori a fost castigat de trupa spectacolului "Lorenzo", de Enoch Darli, dupa "Romeo si Julieta", de William Shakespeare, cu Daniel Chirila, Loredana Cosoveanu si Tiberiu Enache, absolventi ai Universitatii de Arte "George Enescu" Iasi. Premiul "Sica Alexandrescu￯, premiul special al juriului, care se acorda incepand cu cea de-a cincea editie a Galei HOP, i-a revenit Ralucai Marina Radu.

Astfel, cutitul de corespondenta al lui Sica Alexandrescu - trofeul - a trecut de la Catalina Balalau la Raluca Marina Radu, care-l va darui laureatului de anul viitor. Premiile publicului pentru cel mai bun actor, cea mai buna actrita si cel mai bun spectacol au revenit lui Andrei Radu, Cristina Juncu, respectiv "http://error500", in regia lui Vlad Trifas, cu Bogdan Florea, Lucian Ionescu, Cosmin Teodor Pana, Lavinia Pele, Andrei Radu.

De asemenea, la invitatia lui Mircea Diaconu, toti cei 10 castigatori ai Galei vor merge la Bruxelles, la festivalul Eurocultura. La finalul galei, participantii au inscriptionat lampioane cu citate de William Shakespeare si le-au eliberat pe faleza din Costinesti. Editia a XIX-a a Galei Tanarului Actor - HOP, al carei director artistic este profesorul Miklos Bacs, s-a desfasurat la Costinesti, iar in urma preselectiei organizate de Uniunea Teatrala din Romania (UNITER) au fost alesi tineri actori, absolventi al universitatilor de Arta Teatrala din Bucuresti si Cluj-Napoca, si trei spectacole.

Juriul preselectiei a fost format din Lia Bugnar, Mihai Constantin, Andrea Gavriliu, Ada Milea si Bobi Pricop. Juriul Galei Hop a fost format din actorii Victor Rebengiuc, Dorina Chiriac si Ofelia Popii si din regizorii Andrei si Andreea Grosu. Gala Tanarului Actor este organizata de UNITER, iar co-organizator este Ministerul Culturii.