După patru ani petrecuți în Transilvania și cinci ani în Bucovina, editia a unsprezecea a atelierului de film documentar Aristoteles Workshop se mută în Maramureș, în Șurdești, unde va fi centrul logistic al workshopului, pe perioada 23 august - 24 septembrie 2016. Perioada de inscrieri se incheie pe 20 iulie. Satul Șurdești, la doar 20 de kilometri de orașul Baia Mare, a devenit cunoscut datorită bisericii de lemn din secolul 18, aflată în patrimoniul UNESCO.

Thierry Garrel la AW2011Foto: Aristoteles Workshop

Aristoteles Workshop este dedicat tinerilor din întreaga Europă, cu experienţă în domeniul regie, imagine și montaj, fiind un atelier anual de film documentar în care profesioniști ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri în crearea propriului documentar. Programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaști. Grupaţi în patru echipe a câte trei participanți internaționali – un regizor, un operator și un monteur - ei au la dispoziţie 30 de zile pentru a finaliza un film documentar de maximum 30 de minute. Evaluarea proiectelor va fi realizată în fața unui juriu format din profesioniști internaționali la sfârșitul workshopului.

Editia a 11-a îl are ca principal expert care îi va îndruma pe participanți în perioada teoretică a atelierului pe documentaristul francez Thierry Garrel, care timp de peste 20 de ani a fost șef al departamentului de film documentar al canalului ARTE France, și șef al departamentului de Documentare și Arhivă la Institutul Național al Audiovizualului (INA).

Atelierul este produs de actorul Dan Nuțu, cel numit de criticul Tudor Caranfil, „durul vulnerabil al cinematografiei anilor ’60”, cu o filmografie de peste 30 de titluri, printre care se numără Duminică la ora 6, de Lucian Pintilie și Diminețile unui băiat cuminte, de Andrei Blaier. Dan Nuțu a prins gustul documentarelor în America, unde a montat documentare originale BBC pentru piața americană. Întors în România, în 2006 a înființat Aristoteles Workshop împreuna cu Cristina Hoffman.

Cristina Hoffman a fost consultant pentru postul de televiziune franco-german ARTE. A făcut parte din comitetul de selecţie şi a fost delegată la festivalurile de film de la Berlin şi de la Cannes, a organizat timp de 14 ani Festivalul Filmului German la Paris şi a colaborat cu posturile de televiziune ZDF, ARD, ORF, FRANCE 5. În perioada 2010 - 2016 a fost director al Institutului Cultural Român din Berlin.

De la prima ediție Aristoteles Workshop, în 2006, și până astăzi, peste 130 de participanți au produs 36 de filme dintre care mai mult de jumătate au fost selecționate și premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste, Chisinau, Varsovia, etc.

Program inițiat în parteneriat cu Canalul ARTE/France, anul acesta Aristoteles Workshop se desfășoară cu sprijinul Fundației Baia Mare 2021, oras candidat pentru titlul de Capitală Culturala Europeană 2021 si al Centrului Național al Cinematografiei.

Compania Farmexim, care acordă un premiu în valoare de 2000 de euro pentru echipa câștigătoare, este pentru al patrulea an alături de Aristoteles Workshop, după ce în perioada 2008-2011, premiul pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului a fost oferit de Institutul Cultural Român (ICR).

Atât tutorii, experții, invitații de prestigiu din industria filmului pe care AW i-a avut până acum spun că modul în care este structurat acest atelier este pentru studenții care beneficiaza, un model unic in lumea atelierelor de film documentar.

Pe parcusul celor noua ediţii precedente, training-ul a fost susținut de nume importante din cinematografia mondială:

- John Appel (regizor, director de imagine, lector universitar invitat la Academia Olandeză de Film şi Televiziune)

- Steven Ascher și Jeanne Jordan (documentariști nominalizați la Oscar, premiați la Sundance și câștigători ai premiului Peabody),

- Jeroen Berkvens (cineast, profesor de film documentar, producător și membru al Academiei Olandeze de Film și Televiziune, premiat internațional pentru filmele sale despre muzică, dragoste sau amândouă),

- Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria) și commissioning editors de la canalul Arte/France.

- Michal Bregant (decanul universității FAMU din Praga),

- Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune),

- Jacques Deschamps (unul dintre cei mai importanți documentariști francezi, autor a peste 15 filme documentare, profesor la celebra școală de film Fémis)

- Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate și premiate regizoare și producătoare de documentare),

- Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France),

- Dominique Gros (scriitoare franceză, regizor și producător a peste 60 de filme documentare, a primit the Silver Toucan la Rio și the Special Prize la Tokyo)

Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război, nominalizata la Oscar)

- Rafi Pitts ( regizor iranien ale cărui filme au participat în competițiile festivalurilor de la Berlin, Veneția etc.),

- Tania Rakhmanova (regizoare de filme documentare pe teme isorice sau politice, unul dintre acestea nominalizat la Premiile Emmy)

- Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs),