Institutul Cultural Român de la Viena prezintă joi, 14 iulie, la ora 18:00, la sediul său, proiecţia filmului „Brâncuşi sau şcoala de a privi“ (1972), în regia lui Jean Pradinas. „Brâncuşi sau şcoala de a privi“ este o coproducție româno-francezo-belgiană despre opera sculptorului Constantin Brâncuşi.

Brancusi sau scoala de a priviFoto: ICR Viena

Documentarul este o viziune asupra întregii sale opere din România, Franţa și SUA. Scenariul şi comentariul au fost realizate de scriitorul Marin Sorescu. Producţia s-a filmat la Complexul Muzeal de la Târgu Jiu, la Muzeul Național de Artă din Craiova, la Casa memorială-atelier din Paris și la Muzeul Metropolitan din New York.

Filmul este prezentat cu sprijinul Televiziunii Române.

Evenimentul face parte din seria de manifestări organizate lunar de Institutul Cultural Român de la Viena pe parcursul anului 2016 în contextul aniversării a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi (1876-1957).

Brâncuşi aparţine umanităţii – însă ca român. Ce este esential în creaţia sa poartă amprenta geniului din spaţiul carpatin. „Nu vom fi niciodată suficient de recunoscători faţă de pământul care ne-a dat totul“ – a spus el. În acest pământ, care i-a dat totul, el a împlântat pentru veşnicie un stâlp de pridvor, ieşit din mâna sa: Coloana infinită. (Marin Sorescu despre Brâncuşi – Omul, capitolul Brâncuşi fără sfârşit, Starea de destin, Editura Junimea, 1976)