La fel ca si pentru Rossellini sau Godard, va exista un "inainte" si un "dupa" Abbas Kiarostami: regizorul iranian decedat in Franta in urma unui cancer, la 76 de ani, este salutat marti ca unui dintre cei mai mari cineasti mondiali, scrie AFP.

A doua zi dupa moartea sa, tara sa natala aduce un omagiu regizorului, incepand cu presedintele Hassan Rohani, care a salutat o "viziune diferita si profunda" asupra vietii.

Abbas Kiarostami, care a castigat Palme d'or la festivalul de la Cannes in 1997 pentru "Gustul ciresii", a murit luni, intr-un spital parizian.

Acesta parasise Teheranul saptamana trecuta, pentru a fi tratat in Franta.

Nascut in capitala iraniana in 1940 intr-o familie modesta, a devenit unul dintre cei mai cunoscuti regizori iranieni in anii 1960, castigand premii la festivaluri internationale care l-au facut cunoscut din Europa pana in SUA si Japonia.

In 1999, cu "Le vent nous emportera", despre demnitatea in munca si egalitatea barbati-femei, ii aduce Leul de Argint la Mostra din Venetia.

Regizor al realului, umanist si poet, isi foloseste camera ca un microscop pentru "a face sa se nasca legaturi intre oameni", dupa cum spunea el

A ramas in tara sa dupa revolutia islamica din 1979 si a continuat sa lucreze cu lumea cinematografiei din strainatate, tolerat de regimul religios.

Pe twitter, numerosi admiratori au citat o fraza a lui Jean-Luc Godard: "Cinemaul s-a nascut cu Griffith si se termina cu Kiarostami".