Regizorul si scenaristul american Michael Cimino, autorul filmului "Vanatorul de Cerbi" ("The Deer Hunter" 1978) dedicat razboiului din Vietnam, a murit la varsta de 77 de ani, anunta AFP.

Moartea regizorului a fost anuntata initial de directorul festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, si, ulterior, de New York Times, care viteaza un prieten al lui Michael Cimino, fostul avocat Eric Weissmann. Potrivit acestuia, cadavrul regizorului a fost gasit in locuinta sa din Los Angeles, dupa ce prietenii sai au incercat in zadar sa-l contacteze telefonic.

Michael Cimino a marcat cinemaul prin "Vanatorul de cerbi", o epopee de trei ore care evoca razboiul din Vietnam prin intermediul vietii a trie prieteni. Filmul a obtinut 5 premii Oscar in 1979, printre care cel mai bun film si cel mai bun regizor.

Intr-una dintre scenele-cult ale filmului, personajele interpretate de Robert De Niro si Christopher Walken, prizonieri in Vietnamul de Nord, joaca ruleta ruseasca.

Sambata, Robert de Niro a declarat: "Munca noastra impreuna este ceva ce imi voi aminti intotdeauna. Ne va lipsi enorm".

Nascut la New York in 3 februarie 1939, fiul unui editor de muzica si al unei stiliste, a obtinut licenta si apoi un master in pictura, la Universitatea Yale (1961) si, respectiv, New Haven (1963), inainte de a realiza filme publicitare pentru televiziune.

In 1971, se muta la Los Angeles si se lanseaza in scrierea de scenarii, precum "Silent Running", "Inspectorul Harry", "Magnum Force" sau "Thunderbolt and Lightfoot".

Adevaratul succes vine cu Vanatorul de Cerbi ("The Deer Hunter", 1978), unul dintre primele filme ce evoca razboiul din Vietnam.

In schimb, "Taramul fagaduintei" ("Heaven's Gate", 1980) este un fiasco atat critic cat si financiar, fiind fatal pentru United Artists, care a investit foarte mult in cele 3 ore si 40 de minute ale filmului.

Intr-un interviu pentru revista Vanity Fair acordat in 2010, Michael Cimino isi exprima speranta ca cineva va recunoaste intr-o zi valoarea acestui film.

Iar acest lucru se va intampla in 2012, cand Cimino prezinta o versiune integrala (la lansare, filmul era scurtat cu o ora) care isi gaseste in sfarsit publicul. Directorul Mostra din Venetia, Alberto Barber, califica filmul drept "o capodopera absoluta" aceasta poveste a luptei sangeroase dintre bogatii crescatori de vite din Wyoming si imigrantii din Europa centrala, cu acordul tacit al autoritatilor federale.

Dupa acest rasunator esec comercial, Cimino va trebui sa astepte cinci ani pentru a reveni in 1985 cu "Anul Dragonului" ("The Year of the Dragon"), despre mafia chineza, dar comunitatea asiatica il acuza de rasism.