Pelicula "Free to Run", regizata de Pierre Morath, a deschis vineri seara, la Teatrul "Jean Bart" din municipiul Tulcea, cea de-a V-a editie a Festivalului international de film despre mediu si oameni Pelicam. Filmul a fost proiectat in prezenta unuia dintre protagonistii acestuia, Noel Tamini, fondatorul revistei franceze "Spiridon", publicatie aparuta in anii "60 si care a militat pentru acceptarea femeilor in maratoanele internationale, anunta Agerpres.

"Este ciudat cum romanul evreu nascut in Arad, Fred Lebow, a miscat intreaga America in maratoanele din New York, dar prea putini romani", a declarat, la finalul proiectiei, Noel Tamini.

Cea de-a V-a editie a Festivalului international Pelicam a continuat, sambata dimineata, cu jogging in jurul lacului Ciuperca, iar prima proiectie a zilei, "Behemoth", regizat de Liang Zhao, avand loc la Teatrul "Jean Bart", incepand cu ora 10,00. Dupa proiectia peliculei, va avea loc si prima dezbatere "Pelicam Talks", ce va fi moderata de coordonatorul de campanii al organizatiei Greenpeace, Ionut Cepraga, si jurnalista Andreea Pocotila, avand ca tema exploatarea carbunelui.

Urmatoarele patru dezbateri vor fi gazduite sambata si duminica de Muzeul de Arta si de Teatrul "Jean Bart", temele acestora fiind ecologia urbana, industria modei, energia nucleara si acapararea terenurilor agricole.

Anul acesta, in premiera la Pelicam, filmele vor fi proiectate si in campingul de pe malul lacului Ciuperca, in fiecare seara a festivalului, incepand cu ora 21,30.

Pe langa discutiile tematice care vor urma proiectiilor, festivalul va include un atelier de radio in timpul caruia vor fi prezentate documentare audio, dar si un atelier dedicat masteranzilor de film documentar.

Filmele incluse in competitie vor fi jurizate pe sectiuni - Competitia internationala de documentare de lungmetraj, Black Sea Docs, Fresh Perspectives si Competitia de documentare de scurt-metraj - printre membrii juriului aflandu-se atat jurnalisti, regizori si specialisti in arta cinematografica, precum si fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu.

Cea de-a V-a editie a Festivalului international Pelicam se va incheia duminica seara, la ora 20,00, la Teatrul "Jean Bart" cu decernarea premiilor. Ultimele proiectii programate sunt "The Yes Men Are Revolting", regizat de Laura Nix and the Yes Men, la Teatrul "Jean Bart", si "Poached", regizat de Timothy Wheeler, pe malul lacului Ciuperca. In centrul orasului Tulcea, duminica, incepand cu ora 22,00, va avea loc concertul "Kermesz a l"est".

Festivalul Pelicam este organizat de Asociatia Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Primariei Municipiului Tulcea, Uniunii Cineastilor din Romania, Institutului Cultural Roman, Consiliului Judetean Tulcea, Ambasadei Elvetiei in Romania si al Institutului Goethe Bucuresti.