Saptamana acesta, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucuresti ii invita pe cinefili la un nou episod din istoria filmului maghiar: este vorba despre proiectia filmului Domnul profesor Hannibal, in regia lui Fabri Zoltan, care va avea loc , joi, 16 iunie, incepand cu ora 19.00, la Cinemateca Eforie. Despre contextul istoric din film, precum si Ungaria anului 1956 in care a fost turnat filmul, va vorbi Cosmin Budeanca, istoric la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (ICCMER).

Domnul profesor Hannibal, regia Fábri ZoltánFoto: Headsome Communication

Personajul principal al tragicomediei Domnul profesor Hannibal este o persoana nesemnificativa, apolitica: profesorul de liceu Nyul Bela. Datorita unui studiu absolut neutru scris despre circumstantele mortii generalului cartaginez Hannibal, ajunge in centrul atacurilor demagogilor, a celor care cred in teoriile rasiale, ceea ce duce la moarta sa. Domnul profesor Hannibal militeaza impotriva puterii represive, dictatoriale si impotriva brutalitatii si prostiei acesteia. Nu este intamplator ca prezentarea filmului a avut un rol cheie in evenimentele din 1956. Insa poate fi actual in orice epoca si oriunde, deoarece poarta un mesaj pentru fiecare epoca. Tocmai de aceea a devenit una dintre cele mai apreciate creatii ale cinematografiei maghiare, iar criticii maghiari de film in anul 2000 au ales pelicula, prin vot secret, printre cele mai bune 12 filme maghiare ale secolului.

Filmul a rulat in cinematografele din 18 tari si cei mai importanti critici si esteticieni ai genului au scris cronici pozitive. Drumul spre glorie al filmului - care continua si astazi - a inceput la Festivalul de la Karlovy Vary din 1957, cand a obtinut Marele Premiu.

Cu toate ca regizorul Fabri Zoltan, de trei ori distins cu Premiul Kossuth, se afla pe piedestalul personalitatilor importante ale politicii culturale socialiste, opera sa regizorala (1952-1983) este marcata de scenarii interzise, in consecinta a recurs la adaptari literare pentru a comunica mesajul sau umanist despre lume, dictatura si relatii interumane, adaptari vizionate de milioane de spectatori. Nu a fost un inovator al limbajului cinematografic si totusi, daca derulam in imaginatia noastra marile momente ale cinematografiei maghiare contemporane, sunt putini acei regizori in cazul carora s-ar putea inlantui secvente cu un impact atat de puternic precum scena dramatica de la carusel din filmul Korhinta - Caruselul (1955), terenul de joaca din filmul A Pal utcai fiuk - Baietii din strada Pal (1968), stadionul expresiv din Hannibal tanar ur - Domnul profesor Hannibal (1956) sau manufacturarea absurda de cutii de catre Latinovits Zoltan in pelicula Isten hozta ornagy ur - Bine ati venit, domnule major (1969).

Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucuresti in colaborare cu Arhiva Nationala de Filme din Ungaria (MaNDA) a initiat in 2016 o serie de proiectii ce are menirea sa prezinte cu scop educativ istoria filmului maghiar. In acest an se implinesc 120 de ani de la prima poiectie de film in capitala Ungariei si de la deschiderea primului cinematograf in Budapesta, iar cu ocazia aniversarii milenare s-a filmat primul film in Ungaria.