Cristian Mungiu a primit premiul pentru regie la festivalul de la Cannes, pentru filmul "Bacalaureat", la ceremonia ce a avut loc duminică seara, in incheierea festivalului, anunta Mediafax. Regizorul român a primit premiul ex-aequo, alături de francezul Olivier Assayas, acesta din urmă fiind recompensat pentru filmul "Personal Shopper".

Cristian MungiuFoto: Iulia Blaga

Assayas a spus, în discursul său, că este recunoscător că împarte premiul cu un regizor pe care îl "admiră": "Vreau să le mulţumesc actorilor şi echipei mele, nu fac filmele singur (...) mulţumesc familiei mele care mi-a dat o direcţie în viaţă", a declarat cineastul român pe scena de la Cannes.

El a atras atenţia asupra stării cinematografului de artă, care "nu se simte foarte bine". "Cred că cinema-ul de autor a fost limitat la o nişă. Cinematografia de autor a continuat să existe şi datorită Festivalului de la Cannes. Avem o mare responsabilitate", a spus Mungiu.

"Bacalaureat" spune povestea unui doctor dintr-un mic oraş de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societăţii româneşti de astăzi, potrivit sinopsisului peliculei.

În rolurile principale sunt distribuiţi actorii Adrian Titieni şi Maria Drăguş. Ei îi au alături pe Lia Bugnar, Mălina Manovici, Vlad Ivanov, Rareş Andrici. Scenariul şi regia sunt semnate de Cristian Mungiu, imaginea este realizată de Tudor Vladimir Panduru, scenografia de Simona Pădureţu. Director de film este Adrian Moroca, iar producător executiv, Tudor Reu.

Cristian Mungiu a primit în 2007 Palme d'Or, marele premiu al Festivalului de la Cannes, pentru pelicula "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile". S-a întors apoi în competiţia festivalului cu "După dealuri", în 2012. Atunci, filmul său a primit două premii: cel pentru scenariu şi cel pentru interpretare (Cristina Flutur şi Cosmina Stratan).

Filmul "Bacalaureat" rulează deja în cinematografele româneşti. Juriul competiţiei de la Cannes 2016 a fost prezidat de George Miller.