A 14-a editie a Festivalului Filmului European "EU Film Days" va avea loc la Tokyo si Kyoto in perioada 18 iunie-15 iulie 2016. Evenimentul a fost organizat pentru prima data in 2003, si, de atunci, a avut loc in fiecare an. Incepand cu 2007, evenimentul a fost organizat de Centrul National de Film (NFC), care face parte din Muzeul de Arta Moderna, Tokyo. NFC ofera locul pentru toate proiectiile din Tokyo. Gestul partenerilor niponi este o expresie implicita a aprecierii si sustinerii evenimentului ca o oportunitate de schimb cultural cu statele UE.

Cainele japonez, regia Tudor JurgiuFoto: Afis

„Zilele Filmului UE in Japonia” este principalul eveniment cultural al anului pentru Delegatia UE, care se desfasoara in colaborare cu ambasadele si institutele culturale ale statelor membre UE in Japonia. Evenimentul isi propune sa aduca Europa - in special diversitatea culturala, de stiluri de viata, lingvistica si uneori, aspecte de incursiune istorica sau legate de conditii sociale - mai aproape de publicul japonez prin intermediul artei cinematografice. Vor fi prezentate 30 de filme din 26 de state membre ale Uniunii Europene.

Anul acesta organizatorii au propus participarea Romaniei cu filmul “Cainele japonez” (2013), in regia lui Tudor Cristian Jurgiu. In rolurile principale Victor Rebengiuc, Serban Pavlu si Kana Hashimoto, impreuna cu fiul ei Toma. Filmul a fost selectat pentru a reprezenta Romania la cea de-a 87-a editie a Premiilor Oscar (2015), pentru categoria cel mai bun film strain.

Filmul va fi proiectat la National Film Center (NFC) si la Museum of Modern Art din Tokyo.