Joi, 12 mai a.c., de la ora 18:30, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române găzduieşte cea de a 22-a întâlnire din cadrul programului „Cinemateca pentru toţi”, susţinut de criticul, jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu. Evenimentul din această săptămână, integrat în cadrul Festivalului Filmului European de la Bucureşti (5-15 mai), îl are drept invitat special pe apreciatul director de imagine Florin Mihăilescu.

Cinemateca Pentru Toti Foto: Cinemateca Romana

Proiectul „Cinemateca pentru toţi”, a cărei primă ediţie are drept temă „Cinema şi propagandă în istoria filmului românesc”, este organizat de Asociaţia EuRo Cinema şi Institutul Cultural Român. Ca de obicei, accesul publicului la această întâlnire este liber, în limita locurilor disponibile.

Noua întâlnire a „Cinematecii pentru toţi” se va ocupa de SECVENŢE (1982), în regia lui Alexandru Tatos, precum şi de CONCURS (1982) şi FALEZE DE NISIP (1983), în regia lui Dan Piţa, ultimele filme cu componente antisistem de dinaintea îngheţului de după 1983. Renunţarea autorităţilor la cinema ca mijloc de propagandă va fi discutată împreună cu directorul de imagine Florin Mihăilescu (SECVENŢE), care va răspunde întrebărilor conferenţiarului Cristian Tudor Popescu şi ale criticului Mihai Fulger, coordonator al proiectului „Cinemateca pentru toţi”.

Cea de-a 23-a întâlnire din cadrul programului „Cinemateca pentru toţi” va avea loc la Cinemateca Eforie pe 26 mai, tot de la ora 18:30, şi va analiza filmul de spionaj al perioadei comuniste.