Documentarul „Biserici de lemn din România”, cel mai recent proiect al Casei de Producție „East Movies”, a avut, pe 8 aprilie, o proiecție europeană la Roma, la Biblioteca Vaccheria Nardi, prin amabilitatea Fundației Pro Patria și Ambasadei României în Italia.

Biserica de lemn din Igoiu, ValceaFoto: ICR NY

După premiera de la Roma, documentarul va ajunge în California, la o prestigioasă manifestare internațională a genului. Filmul a fost recent selecționat la South East European Film Festival Los Angeles (28 aprilie – 5 mai 2016), unde concurează pentru titlurile de „Cel mai bun documentar” și „Cea mai buna imagine de film documentar”. După proiecția din cadrul festivalului, va avea loc o sesiune de Q&A, la care vor participa regizorul Kiki Vasilescu și producătoarea Cristina Iordache. Participarea la festivalul din SUA a celor doi reprezentanți ai noii școli de film din România este susținută de Institutul Cultural Român din New York.

Alte filmele românești care vor avea premiera nord-americană în cadrul acestui festival sunt „De ce eu?”, de Tudor Giurgiu și „București non-stop”, de Dan Chișu.

Biserica de lemn din Leleasca-Stefanesti, jud. Olt

Biserica de lemn din Leleasca-Stefanesti, jud. Olt

Foto: ICR NY

South East European Film Festival susține consecvent și promovează diversitatea culturală în contextul Europei de Sud-Est, prin prezentările anuale de filme din regiune și prin proiecții și programe derulate de-a lungul întregului an. SEEfest organizează conferințe, retrospective, servește drept reper cultural și resursă pentru cercetatori și producători de film, generând oportunități pentru schimburi culturale între California și Europa de Sud-Est.

Filmat în Oltenia, Banat și Transilvania, documentarul „Biserici de lemn din România”, în regia lui Kiki Vasilescu, este o incursiune într-un teritoriu al țării noastre cu monumente de cult tipice unei părți din spațiul național, dar prea puțin mediatizate, dacă nu chiar uitate, în comparație cu cele din Maramureș: bisericile de lemn construite în secolul XIX.

„Există un interes larg al publicului din România de a cunoaște mai bine valorile autentice ale țării noastre, valori care există la ora actuală, dar sunt prea puțin mediatizate. În prezent, țara noastră e destul de dezvoltată ca să nu mai importe totul din Occident, începe să se nască o mândrie și o serie de valori românești cu care ne lăudăm. Bisericile din lemn sunt valori din punct de vedere istoric, arhitectural, etnografic, estetic și obiective turistice pitorești”, își motivează regizorul Kiki Vasilescu demersul artistic.

Filmul documentar este realizat in parteneriat cu AFCN, Fundația Pro Patrimonio și Ordinul Arhitecților din România.