Filmul "Yitzhak Rabin, ultima zi", în regia lui Amos Gitai, a câştigat Marele Premiu al Festivalului Cinepolitica, oferit de Institutul Cultural Român, informează Agerpres.

Trofeul Cinepolitica 2016 a fost oferit "pentru calitatea excepţională a unei autopsii cinematografice de referinţă", potrivit motivaţiei juriului.

"Filmul aduce lumină într-unul dintre cele mai dramatice şi controversate momente ale istoriei contemporane şi, în acelaşi timp, dovedeşte încă o dată valoarea de artist a regizorului Amos Gitai", se mai arată în motivarea juriului.

În cadrul festivalului, Cel mai bun film politic a fost desemnat "Prostul" ("Durak"), producţie rusească regizată de Yuriy Bikov, "pentru puternica sa poveste - lupta individului de rând cu sistemul corupt şi meschin -, dar şi pentru nivelul cinematografic de excepţie al întregii producţii".

O menţiune specială a fost acordată filmului "Cavalerii Albi" ("Les Chevaliers Blancs"), regia Joachim Lafosse, o dramă puternică, inspirată de un caz real care a şocat Franţa în 2007: răpirea a peste 100 de copii ciadezi de către membrii bine intenţionaţi ai unui ONG francez.

Cele şapte filme din competiţia Cinepolitica au fost jurizate de Stelian Tănase (scriitor, jurnalist şi analist politic), Vintilă Mihăilescu (antropolog, profesor universitar şi şeful Catedrei de Sociologie a Facultăţii de Ştiinţe Politice) şi Radu F. Alexandru (dramaturg, prozator şi politician).

Cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional Cinepolitica s-a încheiat duminică cu premiera filmului "Copilăria unui lider" ("The Childhood of a Leader"), debutul regizoral al actorului Brady Corbet.

Inspirat de copilăria multor dictatori ai secolului al XX-lea, filmul este un portret ameninţător al Răului în devenire, potrivit sinopsisului.

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica a avut loc în perioada 13 - 17 aprilie, la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti.

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" şi de Universitatea Naţională de Arte.

Evenimentul este finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, iar parteneri instituţionali sunt Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaştilor din România, Institutul Francez, British Council, Delegaţia Valonia-Bruxelles.