Cristian Mungiu, cu filmul "Bacalaureat", si Cristi Puiu, cu lungmetrajul "Sierra Nevada", au fost selectati in competitia oficiala a Festivalului de la Cannes. Este a treia oara cand Cristian Mungiu este selectat sa participe la Cannes, si pentru prima data, in istoria de sapte decenii a Festivalului de Film, cand in competitia principala au fost selectionate doua filme romanesti, intrand astfel in cursa pentru prestigiosul trofeu Palme d’Or. Cea de-a 69-a editie a festivalului va avea loc in perioada 11 - 22 mai, iar juriul va fi condus de cineastul australian George Miller, regizorul "Mad Max".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Bacalaureat", filmul care a fost numit initial "Fotografii de familie", este prima pelicula care-i poarta semnatura lui Cristian Mungiu de la lungmetrajul "Dupa dealuri", ce a avut premiera la Cannes in 2012.

In "Bacalaureat" actiunea se desfasoara in jurul unui personaj masculin, ceea ce este o premiera pentru regizorul Cristian Mungiu. Filmul vorbeste despre responsabilitatile si provocarile vietii de parinte si spune povestea unui doctor dintr-un mic oras de provincie care trebuie sa decida care e cea mai buna cale de urmat pentru copilul lui in contextul societatii romanesti de astazi.

Filmul ii are in rolurile principale pe Adrian Titieni si pe Maria Dragus. Adrian Titieni a interpretat peste 50 de roluri in filme romanesti, debutand in 1986 in filmul "Pas in doi", regizat de Dan Pita. Maria Dragus, actrita germana de origine romana, a debutat in "Panglica alba", filmul lui Michael Haneke recompensat cu Palme d'Or in 2009.

"Ma bucura foarte mult selectia in competitia oficiala la Cannes si imi doresc sa ofer spectatorilor din Romania posibilitatea de a vedea filmul pe cat posibil in acelasi timp cu premiera mondiala. Nu stim inca data precisa a proiectiei noastre la Cannes, insa in Romania 'Bacalaureat' va putea fi vazut incepand cu 20 mai in toate orasele din tara in care mai exista sali si unde cinematografele doresc sa includa filmul in programul lor de proiectii", a declarat Cristian Mungiu, citat intr-un comunicat al VooDoo Films.

Cristian Mungiu a primit in 2007 Palme d'Or, marele premiu al Festivalului de la Cannes, pentru "4 luni, 3 saptamani si 2 zile". S-a intors apoi in competitia festivalului cu "Dupa dealuri", in 2012. Atunci, filmul sau a primit doua premii: cel pentru scenariu si cel pentru interpretare (Cristina Flutur si Cosmina Stratan).

Cristian Mungiu a fost distins, in 2008, cu Ordinul Artelor si Literelor in grad de Cavaler de Guvernul francez.

Actiunea din filmul lui Cristi Puiu, "Sierra Nevada", se desfasoara in timpul unui parastas. Din distributia productiei fac parte Bogdan Dumitrache si Mimi Branescu.

Cristi Puiu este un este scenarist si regizor premiat cu Ursul de Aur la Berlinala 2004, pentru scurtmetrajul "Un cartus de Kent si un pachet de cafea", iar pentru "Moartea domnului Lazarescu" a fost distins cu trofeul sectiunii Un Certain Regard, la Festivalul de Film de la Cannes, in 2005.

Cristi Puiu a fost jurat in mai multe festivaluri si competitii de film.

Este pentru prima data, in istoria de sapte decenii a Festivalului de Film, cand in competitia principala au fost selectionate doua filme romanesti, intrand astfel in cursa pentru prestigiosul trofeu Palme d’Or.

Totodata, regizorul roman Bogdan Mirica a fost selectat in sectiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes 2016, cu lungmetrajul sau de debut "Caini", din distributia caruia fac parte, printre altii, Dragos Bucur, Vlad Ivanov si Gheorghe Visu. Bogdan Mirica este cunoscut pentru serialul HBO "Umbre".

De asemenea, scurtmetrajul "4:15 p.m. sfarsitul lumii", de Catalin Rotaru si Gabi Virginia Sarga, a fost selectat in competitia de scurtmetraje a Festivalului de la Cannes 2016, iar scurtmetrajul "Toate fluviile curg in mare", de Alexandru Badea, va concura in sectiunea Cinefondation.

In selectia oficiala, dar in afara competitiei, vor fi proiectate filmele lui Steven Spielberg - "The BFG", Woody Allen - "Cafe Society", film de deschidere, si Jodie Foster - "Money Monster".

Cea de-a 69-a editie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc in perioada 11 - 22 mai. Festivalul selecteaza in competitia oficiala circa 20 dintre cele mai bune filme ale anului, alese din 1800 de filme inscrise in competitie.

Juriul care va desemna castigatorul marelui premiu Palme d'Or va fi condus de cineastul australian George Miller, regizorul seriei "Mad Max".