Între 20 și 26 aprilie 2016 va avea loc Festivalul Filmul Central-Est European „goEast” de la Wiesbaden, care prezintă o serie de aproximativ 140 de filme în cele 7 secţiuni ale sale. Festivalul a fost înfiinţat în anul 2001 de către Institutul de Film din Frankfurt/Main şi s-a dezvoltat ca o platformă de dialog între Est şi Vest. Temele importante care stau în centrul manifestării sunt mai ales schimbările razante din Europa Centrală şi de Est, dar şi identitatea europeană.

Competiția Oficială a festivalului de anul acesta include lungmetrajul românesc ”Orizont”, în regia lui Marian Crişan. Filmul, proiectat în premieră mondială în noiembrie 2015 în cadrul Tallin Black Nights Film Festival, va fi reprezentat la Wiesbaden de producătorul Mihail Dorobantu.

Adaptare modernă a intrigii nuvelei „Moara cu Noroc”, de Ioan Slavici, „Orizont” spune povestea lui Lucian (András Hatházi) şi a Andrei (Rodica Lazăr) – soţ şi soţie, care, încercând să îşi găsească „norocul”, preiau în adminstrare o cabană pierdută undeva în Munţii Apuseni. Lucrurile par să meargă bine până când Lucian realizează că tot ce se întâmplă pe munte şi la cabană e controlat de Zoli (Bogdan Zsolt), un cap al mafiei tăierilor ilegale de păduri. Din distribuție mai fac parte Emilian Oprea, Maria Seleș, Ioan Paraschiv, Valeriu Andriuță, Elena Purea.

De asemenea, la secţiunea Beyond Belongings, va fi proiectat și filmul „Aferim!”, în regia lui Radu Jude, premiat în 2015 cu Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

Totodată la secțiunea East-West Talent Lab vor participa regizoarele Andreea Cristina Borţun şi Ozana Nicolau. Secțiunea East-West Talent Lab este dedicată creării unei rețele de dezvoltare de proiecte cinematografice între statele Europei Centrale și de Est și Germania. Participanții își prezintă aici și un proiect propriu. Cel mai bun proiect va fi premiat cu un premiu de dezvoltare în valoare de 3.500 de euro.

Din delegaţia românească de anul acesta face parte şi regizoarea Anca Puşcaş, într-o dublă calitate, aceea de membru al juriului pentru „Development Award” în cadrul secțiunii East-West Talent Lab şi de participant în cadrul secţiunii Oppose Othering. Aceasta din urmă este o secţiune introdusă în premieră anul acesta, în care tineri cineaşti formează echipe bilaterale (Germania - statele EE), cu obiectivul de a utiliza mijloacele cinematografice pentru a investiga situaţii de excluziune socială pe diverse criterii și de a prezenta proiecte care promovează solidaritatea, curajul civic și rezistența la discriminare.

Încă de la prima ediție, festivalul goEast a creat oportunitatea filmelor românești de a se prezenta pe o platformă germană și de a fi cunoscute și în afara granițelor. Institutul Cultural Român din Berlin se află la cel de-al optulea an de parteneriat cu Festivalul de Film goEast, în cadrul căruia a susținut prezența la festival a unor nume importante din cinematografia românească. Premii importante la acest festival au obținut „Filantropica” lui Nae Caranfil, „Premium” în regia lui Alexandru Ionescu, „Podul de flori”, regie Thomas Ciulei, „Cea mai fericită dată din lume” a lui Radu Jude, „Medalia de onoare”, regia Călin Peter Netzer, „Morgen” și „Rocker”, în regia lui Marian Crișan, „Domestic”, în regia lui Adrian Sitaru, precum și ”Quod Erat Demonstrandum” al lui Andrei Gruzsniczki.