Copilăria unui lider/ The Childhood of a Leader, filmul de debut al actorului Brady Corbet, o coproducție Marea Britanie-Ungaria-Franța, dublu premiată în cadrul Festivalul de Film de la Veneția în 2015, va închide cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica (13 – 17 aprilie, București, Cinema Elvira Popescu).

Filmul Copilaria unui liderFoto: Cinepolitica

“Debutul regizoral al lui Brady Corbet este extrem de ambițios și înnebunitor, dar este o nebunie de bun augur” – scrie Variety

Cu mult curaj creativ, regizorul american Brady Corbet țese într-o manieră unică, pe fundalul Tratatului de Pace de la Versailles, o poveste ce își propune să fie o adevarată psihanaliză a personajului principal, un băiețel chinuit de demonii vremurilor care îl vor transforma într-un viitor dictator. Filmul a stârnit multe controverse prin abordarea sa nemaîntâlnită, iar privitorul are nevoie de curaj. Vedete precum Robert Pattinson (Water for Elephants, Maps to the Stars), Bérénice Bejo (The Artist) și Stacy Martin (Nymphomaniac) fac parte din distribuția filmului laureat la festivalul de la Veneția cu două premii foarte importante: premiul pentru Debut și premiul Orizzonti pentru regie, secțiunea de avangardă a celebrului festival.

Inspirat de copilăria multor dictatori ai secolului XX, filmul este un portret amenințător al Răului în devenire. Scenariul este inspirat de o nuvelă a lui Jean-Paul Sarte, “L’Enfance d’un chef”, publicată în 1939.

Copilăria unui lider este o lucrare cu multe elemente experimentale și cu o coloană sonoră puternică și disonantă a legendarului și controversatului muzician Scott Walker, cunoscut și pentru colaborările sale cu Pulp, Sunn O))) și Bat for Lashes.

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica se va deschide cu pelicula Statul contra Fritz Bauer/ People vs. Fritz Bauer (r. Lars Kraume), un film despre condamnarea celui de-al treilea Reich.

În competiția festivalului au fost selectate 7 filme noi, cu mesaje puternice, pe teme politice actuale: Prostul/ Durak (r. Yuriy Bykov, Rusia), Fratele Dejan/ Brat Deyan (r. Bakur Bakuradze, Rusia - Serbia), Yitzhak Rabin, ultima zi/ Rabin, The Last Day (r. Amos Gitai, Israel-Franța), Made in France: În interiorul celulei/ Made in France: Inside the Cell (r. Nicolas Boukhrief, Franța), Cavalerii Albi/ Les Chevaliers Blancs (r. Joachim Lafosse, Belgia, Franța, 2015), Noapte de miere/ Medena nok (r. Ivo Trajkov, Macedonia) și Memoria vântului/ Memories of the Wind (r.Özcan Alper, Turcia-Germania-Franța-Georgia).