Anul acesta, Festivalul International de Film NexT (7-11 aprilie 2016) împlinește 10 ani. 10 ani de filme scurte care, adunate unul câte unul, înseamnă peste o mie. Dar cum nu avem un festival de o mie și una de nopți și nici nu ne prea place să socotim, am ales să adunăm într-un program special acele scurtmetraje care au rămas cu noi de la o ediție la alta și care, credem noi, surprind cel mai bine ce înseamnă NexT. Cinci filme ambițioase, ale unor voci originale și curajoase. Programul 10 ani de NexT va fi proiectat joi, 7 aprilie, la Muzeul Țăranului, imediat după gala de deschidere, începând cu ora 20.00.

Printre highlighturile 10 ani de NexT sunt incluse și scurtmetrajele unor cineaști care au căpătat recunoaștere internațională în urma participării la NexT, doi dintre ei regăsindu-se pe lista nominalizaților la Premiile Academiei Americane de Film din 2016.

Câștigătorul Oscarului pentru film străin de anul acesta pentru foarte apreciatul Son of Saul, Laszlo Nemes, este și câștigătorul din 2010 al premiului „Cristian Nemescu” pentru regie, pentru filmul Cu puțină răbdare/ Türelem, inclus în selecția programului 10 ani de NexT.

De asemenea, cineasta de origine turcă Deniz Gamze Ergüven, nominalizată în 2016 la Oscarul pentru cel mai bun film străin, cu Mustang, este prezentă în program cu scurtmetrajul O picătură de apă/ Bir damla su, pentru care a câștigat premiul „Cristian Nemescu” pentru regie la prima ediție NexT, în 2007.

După zece ani de NexT, filme, invitați și evenimente, festivalul și-a făcut o mulțime de prieteni. Oameni care au fost alături de noi încă de la început, colaboratori vechi și noi și foști concurenți. O mulțime de oameni care iubesc filmele și, mai ales, iubesc să le facă. Din dorința de a face ca filmelor lor să ajungă la public, s-a născut secțiunea Festival Friends.

Anul acesta ne bucurăm că programul secțiunii include și două dintre proiectele participante la cele două ediții anterioare The Pitch din 2014, respectiv 2015 - 4 1/2 senses, regia Raluca Răcean Gorgos și Ion Aramă, și Azi nu, în regia Cristinei Iliescu.

Dar și scurtmetrajul Ennemis Intérieurs, debutul ca regizor al sound-designerului și sound-editorului Selim Azzazi, invitat special al ediției de anul acesta și membru în juriul Competiției Internaționale.

Cele 10 scurtmetraje ale prietenilor festivalului vor fi proiectate în două calupuri duminică, 10 aprilie, de la ora 15.00, respectiv 18.00, la Cinema ELvire Popesco.

Biletele și abonamentele pentru cea de a zecea ediție a Festivalului Internațional de Film NexT se pot achiziționa online de pe www.eventbook.ro.

Festivalul Internaţional de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.