Regizorul Andrei Schwartz participă cu documentarul Afară (2014, România / Germania) în festivalul de film documentar Millenium de la Bruxelles (18-27 martie 2016). Andrei Schwartz va face o scurtă introducere înaintea proiecției filmului de vineri, 25 martie, la Centrul Internaţional pentru Urbanism, Arhitectură şi Peisaj (CIVA), iar la final va dialoga cu publicul.

Afara, regia Andrei SchwartzFoto: Poster

Documentarul urmărește reintegrarea în societate a lui Gavril, eliberat condiționat din penitenciarul Rahova după o lungă perioadă de detenție, într-o lume complet schimbată.

Zlatina Ruseva, directoarea artistică a festivalului, detaliază în cotidianul belgian Le Soir concepția festivalului: „Cele 60 de filme prezentate sunt realizate de cineaști independenți din lumea întreagă, care lucrează între trei și zece ani asupra unui subiect.“ „Anul trecut, marele premiu Obiectivul de aur a fost câștigat de filmul regizorului român Alexander Nanău, Toto și surorile lui. Afară ne-a impresionat prin capacitatea protagonistului de a-și găsi un drum în lumea liberă într-un context foarte anevoios și prin mesajul de speranță pe care îl transmite”, declară Ruseva pentru ICR Bruxelles.

Regizorul și scenaristul Andrei Schwartz (n. 1955) s-a stabilit în Germania în 1973. S-a făcut cunoscut cu documentarele Pe marginea prăpastiei (1997), filmat la Cluj (premiul „Joris Ivens“ la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam în 1997), Cheiul din Apolonovka (2008) și Pușcăriașii (2005), prezentat în festivalul internațional de la Locarno.