La BIEFF urmează zile pline de surprize până pe 20 martie. De la premiera Eisenstein in Guanajuato de Peter Greenaway, proiectat la Gala de închidere, la Rebel With a Cause – secțiunea pentru liceeni, până la Golden Shorts: Best Films in Major Festivals – proiecția-eveniment de la Universitatea Națională de Muzică București, festivalul promite un week-end intens.

Eisenstein in Guanajuato, de Peter GreenawayFoto: Poster

O călătorie fascinantă în lumea dansului oferă ziua de vineri, 18 martie, de la 20:30, la Universitatea Națională de Muzică, prin programul special Cinedans Amsterdam: Of Love and Other Demons, proiecție sold out la ediția trecută a BIEFF.

Sâmbătă, 19 martie, la 15:00, și duminică, 20 martie, la 12:00, la Cinema Elvire Popesco, tinerii sunt invitați la Rebel With a Cause, program special de scurtmetraje pentru liceeni, cu intrare liberă.

Filmul The Guests, debutul regizoral al lui Shane Danielsen a fost selectat în competiția oficială pentru Palme d’Or la Festivalul de la Cannes 2015 și este inspirat, printre multe altele, de Repulsion al lui Roman Polanski. Filmul o urmărește pe Anna care, în așteptarea soțului, primește în casă niște oaspeți neașteptați. În Sunday Lunch, animația regizoarei franceze Céline Devaux, aflată tot în competiția pentru Palme d'Or-ul pentru scurtmetraj la Cannes, în 2015, regăsim concentrate toată atmosfera și discuțiile prânzurilor îndelungate de familie într-un delir experimental de animație, muzică și voce. Welcome and... Our Condolences este câștigătorul premiului Juriului Tânăr la Clermont-Ferrand în 2013.

Sâmbătă, 19 martie, ora 20:00 și duminică, 20 martie, ora 19:00, la Universitatea Națională de Muzică din București are loc proiecția-eveniment Golden Shorts: Best Films in Major Festivals, dedicată scurtmetrajelor care au luat marile trofee la Berlinale, Cannes și Veneția. Vor fi prezentate Batrachian’s Ballad, de Leonor Teles, filmul laureat cu Ursul de Aur în 2016, Waves ‘98, realizat de regizorul libanez Ely Dagher, câștigătorul Palme d’Or pentru scurtmetraj la Cannes 2015, Kung Fury, de David Sandberg, nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film 2015, Rate Me de Fyzal Boulifa, Premiul Illy pentru scurtmetraj la Cannes, Belladonna, de Dubravka Turic, Premiul Orizzonti la Festivalul Internațional de Film de la Veneția 2015.

Încă o premieră românească va avea loc la BIEFF în cadrul Galei de închidere, cu proiecția eroticului și provocatorului Einsenstein in Guanajuato, cel mai recent lungmetraj al lui Peter Greenaway, film participant în competiția pentru Ursul de Aur la Berlin 2015 și proiectat în capitală duminică, 20 martie, de la ora 20:00, la Cinema Muzeul Țăranului, cu sprijinul British Council. Bilete în avans prin eventbook.ro.

Încărcat erotic și conceput cu măiestrie, Eisenstein in Guanajuato este primul dintre cele două titluri dedicate unor momente din viața cineastului sovietic Sergei Eisenstein, cel mai mare regizor de film mut al Rusiei. Îndrăzneț portret filmic al unei legende ruse, lungmetrajul analizează fără menajamente orientarea sexuală a acestuia într-un fel care nu ar fi fost vreodată posibil în țara sa natală. Participant în competiția pentru Ursul de Aur la Berlin, filmul dovedește că Peter Greenaway nu și-a piedut abilitatea de a uimi și de provoca plăceri vinovate publicului la vizionarea filmelor sale. Un experimentalist din ce în ce mai provocator, Greenaway aparține unei categorii rare, cea a regizorilor care reușesc să încânte și să zăpăcească, să provoace și să șocheze, trăsătură prezentă din plin și în ultima sa perioadă de creație.

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF are loc în perioada 14–20 martie 2016, la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco și Universitatea Națională de Muzică și este susţinută de: Administrația Fondului Cultural Național, Institutul Cultural Român, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, British Council, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Ambasada Israelului, Ambasada Suediei, Ambasada Elveției, Swiss Sponsors’ Fund, Institutul Francez, Institutul Cervantes, Institutul Balassi, Institutul Italian de Cultură, Dacia, TNT, JTI, NouMax, MDV, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, Universitatea Națională de Arte, Muzeul Național al Țăranului Român, Centrul de Muzică Electroacustică al UNMB, Uniunea Cineaștilor din România, Cinelab România, MUBI, Centrul Național al Dansului București, Săptămâna Sunetului, Journey Pub, Control Club, Lente & cafea, Lara Zankoul Photography; bilete prin Eventbook.