27 de scurtmetraje in Competitia Internationala la NexT 2016. 10 scurtmetraje romanesti in Competitia Nationala
Selecția își propune să ofere publicului român o privire cât mai largă asupra producției de scurtmetraj la nivel internațional, trecând prin genuri, stiluri și influențe cinematografice diverse.
“Ce au avut în comun competițiile NexT din toți acești ani a fost o dorință de a găsi, din multele filme primite, cele pe care spectatorii (și noi, de altfel) o să le ținem minte – filme care pot avea uneori stângăcii de începător și de multe ori sunt solicitante, dar întotdeauna au multe de oferit. Cei aproximativ douăzeci şi cinci participanţi prezenţi în fiecare an în competiția NexT sunt regizori de urmărit, iar cei din generaţiile trecute deja au început să fie cunoscuţi într-un cerc mult mai larg”, spune criticul de film Irina Trocan.
Spectatorii vor vedea, printre altele, o distopie animată despre un bărbat care participă la o ședință de terapie prin țipăt în încercarea de a-și recupera masculinitatea, într-o mare de bărbați amuțiți – MANOMAN (film nominalizat la Premiile BAFTA 2016), un pseudo road movie în care un el și-o ea pleacă într-o călătorie fără vreo țintă anume, la capătul căreia povestea lor s-ar putea destrăma - Sobre El Cielo, un thriller bulgăresc în cheie realistă despre un bărbat care ajunge să facă un gest disperat în încercarea de a face rost de banipentru înmormântarea tatălui lui – Zeus sau o poveste de dragoste din Bosnia-Herțegovina – Kalo – în care un paznic de supermarket care se bâlbâie când vorbește desenează pe geamurile magazinului de peste drum în care lucrează fata de care e îndrăgostit, pentru a-i da de înțeles ce simte. Tot o declarație de dragoste, de data aceasta sub forma unui experiment vizual candid, este și Four Postcards to Marta, unul dintre filmele cele mai ambițioase de anul acesta, alături de scurtmetraje precum We make couples sau Six Cents in the Pocket, care duc competiția încă și mai departe în zona experimentului și a inovației formale.
În competiție intră și două filme românești Te mai uiți și la om, de Ana-Maria Comănescu, și Dispozitiv 0068, de Radu Bărbulescu.
Scurtmetrajele selecționate în cadrul Competiției Internaționale concurează pentru Trofeul NexT, un premiu care valorează 2.000 de euro, Premiul „Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie și Premiul „Andrei Toncu” pentru cel mai bun sunet, ambele în valoare de 1.000 de euro. Toate premiile sunt oferite de Institutul Cultural Român.
Juriul care va decide premianții din Competiția Internațională este format din americanul Kevin B. Lee, contributor la The New York Times, Sight & Sound, Slate și Indiewire, autor a peste 250 de video-essays, francezul Selim Azzazi, sound editor și sound designer, care a lucrat cu Jean-Pierre Jeunet, Radu Mihăileanu, Jean-Jacques Annaud, Oliver Stone, Michel Hazanavicius și Luc Besson, finlandezul Jukka-Pekka Laakso, directorul artistic al Festivalului International de Film de la Tampere și românul Tudor Jurgiu, regizorul lungmetrajului „Câinele japonez”.
Competiția națională, ajunsă la cea de-a treia ediție, reunește anul acesta 10 scurtmetraje, care concurează pentru Premiul pentru Cel mai Bun Film Românesc, premiu în valoare de 1.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român.
Dorian Boguță, își va prezenta cel mai nou scurtmetraj, Vera, povestea unui tânăr ghinionist în dragoste, respins pe rând de iubită și de o prostituată înainte să o cunoască întâmplător pe Vera. Roxana Bențu aduce singura animație a competiției, Paper Bag, iar Sebastian Mihăilescu revine la NexT cu cel mai recent scurtmetraj al său, Apartament interbelic în zonă superbă, ultracentrală, ai cărui protagoniști sunt Maria Popistașu și Iulian Postelnicu.
“Alese din peste 100 de filme înscrise, scurtmetrajele selecționate oferă o privire de ansamblu asupra direcțiilor estetice ale producției cinematografice românești, scoțând totodată în față cineaști tineri promițători”, spun cei trei selecționeri.
Scurtmetrajele românești vor fi jurizate de trei câștigători din istoria NexT: Andrea Jublin (câștigător al Trofeului NexT în 2007, cu Il Supplente), Elad Keidan (câștigător al Trofeului NexT în 2009, cu Hymnon) și Nicolae Constantin Tănase (câștigător al premiului Villa Kult în 2010, cu Outrageously Disco).
Lista filmelor selectate in Competitia internationala si Competitia nationala:
Competitia Internationala:
The Black Bear/ L'Ours noir/ Ursul negru, regia Méryl Fortunat-Rossi, Xavier Seron, (Belgium/France, 2014, 16')
Cowboyland, regia Dávid Štumpf, (Slovakia, 2015, 5')
Damaged Goods/ Kalo/ Marfă deteriorată, regia Nermin Hamzagić, (Bosnia & Herzegovina, 2015, 20')
Exile Exotic, regia Sasha Litvintseva, (UK/ Turkey/ Russia, 2015, 14')
Figure/ Figura, regia Katarzyna Gondek, (Poland/ Belgium, 2015, 9')
Four Postcards to Marta/ Cuatro postales a Marta/ Patru cărţi poştale către Marta, regia Hernán Talavera, (Spain, 2015, 10')
Hurly-Burly/ Rwetes/ Tărăboi, regia Kuba Czekaj, (Poland, 2014, 17')
I Still Bleed Inside/ Ainda sangro por dentro/ Încă mă doare pe dinăuntru, regia Carlos Segundo, (Brazil, 2016, 24')
Islander's Rest, regia Claudius Gentinetta, Frank Braun, (Switzerland, 2015, 18')
The Jacket/ Die Jacke/ Jacheta, regia Patrick Vollrath, (Austria/ Germany, 2014, 9')
Junilyn Has, regia Carlo Francisco Manatad, (Philippines, 2015, 15')
The Living Need Light, The Dead Need Music, regia The Propeller Group, (Vietnam, 2014, 21')
MANOMAN, regia Simon Cartwright, (UK, 2015, 11')
A Matter of Will/ Biserna obala/ O problemă de voinţă, regia Dušan Kasalica, (Montenegro, 2015, 24')
Milk Tooth/ Mlijecni zub/ Dinţi de lapte, regia Sasa Ban, (Croatia, 2015, 14')
Mirrors/ Mrawt/ Oglinzi, regia Yali Herbet, Lee Dror, (Israel, 2015, 7')
Monsters Turn into Lovers/ Jeunesse des loups-garous, regia Yann Delattre, (France, 2015, 22')
A Normal Story/ Una storia normale/ O poveste normal, regia Michele Vannucci, (Italy, 2015, 16' )
Over el Cielo/ Sobre El Cielo/ Peste El Cielo, regia Jorge Quintela, (Portugal, 2015, 27')
Ruins of the Intelligence Bureau, regia Chia Wei Hsu, (France, 2015, 14')
She Stoops to Conquer, regia Zack Russell, (Canada, 2015,16')
The Simple Things/ Las Cosas simples/ Lucrurile simple, regia Álvaro Anguita, (Chile, 2015, 26')
Six Cents in the Pocket/ Şase cenţi în buzunar, regia Ricky D’Ambrose, (USA, 2015, 14')
We Make Couples/ Fabricăm cupluri, regia Mike Hoolboom (Canada, 2016, 59')
Zeus/ Zevs, regia Pavel Vesnakov, (Germany/ Bulgaria, 2015, 30')
Second Look/ Te mai uiţi şi la om, regia Ana-Maria Comănescu, (Romania, 2015, 23')
0068 Sniper's Nest/ Dispozitiv 0068, regia Radu Bărbulescu, (Romania, 2015, 20')
Competitia Nationala:
0068 Sniper's Nest/ Dispozitiv 0068, regia Radu Bărbulescu, (Romania, 2015, 20')
Chinese Lanterns/ Lampioane chinezeşti, regia Bogdan Theodor Olteanu, (Romania, 2015, 17')
Network Unavailable/ Reţea indisponibilă, regia Adina Dulcu, (Romania, 2016, 15')
Old Luxurious Flat Located in an Ultra-Central, Desirable Neighborhood/ Apartament interbelic, în zonă superbă, ultracentrală, regia Sebastian Mihăilescu, (Romania, 2016, 19')
Paper Bag, regia Roxana Benţu, (Romania, 2015, 12')
Plan B, regia Simona Sava, (Romania, 2015, 10')
Second Look/ Te mai uiţi şi la om, regia Ana-Maria Comănescu, (Romania, 2015, 23')
Summer Break/ Vacanţă la ţară, regia Andrei Tănase, (Romania/ Germania, 2015, 22')
Toaster/ Prăjitorul de pâine, regia Cristian Pop, (Romania, 2015, 16')
Vera, regia Dorian Boguţă, (Romania, 2015, 28')
Festivalul Internaţional de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Institutului Cultural Român, Uniunii Cineaștilor din România și al Programului Europa Creativă - Sub-Programul MEDIA al Uniunii Europene.

Sectorul 3 vrea să investească aproape jumătate de miliard de lei în proiecte pentru fluidizarea traficului: trei pasaje subterane, două supraterane și lărgirea străzii Drumul între Tarlale la 4 benzi
Schimbările RCA la decontarea directă ar putea fi inutile și costisitoare: Cât costă acum acest serviciu și ce pericol este în proiectul de OUG inițiat de autorități
Elicoptere grele pentru IGSU: Lockheed Martin propune 12 elicoptere Black Hawk construite în Polonia și cu mentenanța la Romaero pentru 273 milioane de euro / Ce alte oferte au fost depuse
Cum a început „nebunia Ivermectinei” în România și ce știm până acum despre acest medicament. Medic: Nu trebuie să plecăm de la ideea că e miraculos înainte să i se demonstreze clar eficiența
De ce nu are România credite bancare pentru studenți? Cum funcționează un asemenea mecanism în alte state
Ce conține o doză de vaccin Pfizer, în afară de ARN mesager: Grăsimi, sare și zahăr / La ce folosesc ”ingredientele”
Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață