Premiera irlandeză a filmului „De ce eu?” va avea loc în data de 22 februarie la Festivalul Internațional de Film de la Dublin, în prezența regizorului Tudor Giurgiu. În ultimii ani, cel mai mare festival de film din Irlanda a inclus în program numeroase filme și evenimente românești și a avut ca invitați nume importante ale cinematografiei noastre. Proiectele au fost realizate cu sprijinul ICR Londra și al Ambasadei României la Dublin și au ilustrat o strategie, elaborată și derulată de ICR Londra, de a crea o prezență culturală românească în întreaga regiune atlantică, prin extinderea acțiunii în Irlanda și Islanda.

Filmul De ce eu? Foto: Poster

Cinefilii irlandezi se vor putea întreține cu reputatul cineast și producător Tudor Giurgiu, care își prezintă cel mai recent film, „De ce eu?", o incursiune plină de suspans în arcanele sistemului de justiție din România. Filmul spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, precum și sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.

Născut în 1972, în Cluj-Napoca, Tudor Giurgiu a absolvit în 1995 Academia de Teatru și Film, secția regie film. Este fondatorul și președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Membru al Academiei Europene de Film şi inițiator al Galei Premiilor Gopo, Tudor a lucrat ca asistent de regie al unor importanți regizori români, precum Lucian Pintilie și Radu Mihăileanu. A produs și regizat numeroase reclame și videoclipuri, iar în perioada 2005-2007 a fost Directorul General al Televiziunii Române. Lungmetrajul său de debut, „Legături bolnăvicioase", a fost selectat în secţiunea Panorama-Berlinale 2006 şi premiat la numeroase festivaluri internaţionale. Cel de-al doilea lungmetraj, „Despre oameni si melci", s-a bucurat de succes atât la nivel național (filmul românesc cu cel mai mare număr de spectatori în 2012), cât și internațional.

Fondat în 2003, Festivalul Internațional de Film de la Dublin a devenit rapid cel mai important festival irlandez de film și include în programul său premiere, evenimente speciale și întâlniri cu cineaștii. Ediția din 2016 are loc în perioada 18-28 februarie.