Lungmetrajul 'Ilegitim", in regia lui Andrei Sitaru, prezent in sectiunea Forum a celei de a 66-a editii a Festivalului International de Film de la Berlin, a castigat Premiul CICAE - "Confederation Internationale des Cinemas d'Art et d'Essai" (Confederatia Internationala a Cinematografelor de Arta), anunta producatorii intr-un comunicat transmis sambata.

ILEGITIM, regia Adrian SitaruFoto: Domestic Film

Trofeul, care reprezinta o importanta "carte de vizita" a peliculei pentru distribuitorii din intreaga lume, a fost ridicat de producatoarea Anamaria Antoci.

"Ilegitim", unul dintre cele mai provocatoare filme romanesti din ultimii ani, spune povestea a doi frati (Alina Grigore si Robi Urs) si iubirea lor ilegitima. Un tata medic (Adrian Titieni) si mai multe denunturi. O familie in care limita dintre moral si legal nu a existat niciodata. Nici macar in cazul unui avort.

Din distributie fac parte Adrian Titieni, Bogdan Albulescu, Alina Grigore dar si actori neprofesionisti din cadrul scolii de actorie InLight - Robi Urs, Cristina Olteanu, Miruna Dumitrescu, Liviu Vizitiu, Mihaela Perianu.

Scenariul a fost scris de Adrian Sitaru si Alina Grigore, imaginea poarta semnatura lui Adrian Silisteanu si Alexandru Lorian Timosca, montajul a fost realizat de Mircea Olteanu si Theo Lichtenberger in timp ce de sunet s-au ocupat Ioan Filip si Dan-?tefan Rucareanu, producator Anamaria Antoci.

Singurul lungmetraj romanesc prezent in selectia oficiala a Festivalului International de Film de la Berlin, "Ilegitim" a fost primit cu aplauze furtunoase din partea publicului dar si cu cronici laudative din partea jurnalistilor internationali, potrivit comunicatului.

Publicatia franceza Le Figaro titreaza: "Sitaru, sustinut de o distributie remarcabila, nu aluneca in capcanele unui film tezist, nu isi judeca niciunul dintre personaje si semneaza un film provocator care poate fi interpretat in mai multe chei". "Cel mai probabil, filmul "Ilegitim" va genera multiple dezbateri", mai scrie Le Figaro.

"Prezentat in sectiunea Forum de la Berlinale, cel de-al patrulea lungmetraj al lui Adrian Sitaru reprezinta o intoarcere a regizorului la inceputurile sale in cinematografia independenta", constata Cineuropa. "Realizat fara nicio sustinere din partea Centrului National al Cinematografiei (unde a fost ignorat probabil din cauza subiectului sau delicat), "Ilegitim" este atat o drama a unei familii disfunctionale, cat si o analiza a psihologiilor diferite".

Prestigioasa publicatie Screen International a titrat: "Adrian Sitaru ("Pescuit Sportiv', 'Din dragoste cu cele mai bune intentii") redeschide subiectul avortului in cinematografia romaneasca, si, chiar daca impactul sau nu este atat de puternic si tulburator precum in "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" (regia Cristian Mungiu), este foarte probabil sa socheze cateva minti mai sensibile si sa declanseze dezbateri inversunate despre moralitate, incest si afectiune fraterna. De data aceasta, dezbaterea are loc fara un context istoric, deoarece linia narativa se afla in prezent", adauga Screen International.

In Romania, "Ilegitim", in regia lui Adrian Sitaru, va avea premiera pe 18 martie.