Nu se bate nimeni cu ursul in “Ilegitim”, desi unul dintre interpreti se numeste Robi Urs. E usor sa te intorci la cinemaul de altadata cu un buget de 135 milioane dolari, dar cand cheltuiesti doar 7.000 de euro pe filmare? Gospodinele comuniste faceau prajituri economice fara oua, Sitaru a gasit formula care-i permite sa experimenteze cu aproape zero lei. Dar “Ilegitim” a fost luat la Berlin, iar la premiera mondiala din 13 februarie, din sectiunea Forum, s-a aplaudat in nestire.

Afis "Ilegitim"Foto: Domestic Film

Pe scena de la Zoo Palast, membrii echipei (aproape toti venisera, doar vreo trei au ramas la Bucuresti) au explicat spectatorilor (printre care si Adrian Ghenie) cum au reusit sa faca un film cu cheltuieli foarte mici.

Fara electricieni, fara focus puller-i, fara gaffer-i; directorii de imagine Adrian Silisteanu si Alexandru Timosca au spus ca nici n-au avut “what to direct”, asa ca au fost doar operatori, filmand ca pentru documentar.

Poza de grup de la Berlin

Poza de grup de la Berlin

Foto: Facebook - Ilegitim / Illegitimate

Jumatate din distributie sunt neprofesionisti de la scoala de actorie InLight, deschisa de Alina Grigore. Toata lumea (echipa, actori) a lucrat pe gratis.

Au fost doua saptamani de filmare pentru ca fiecare scena a avut cate o singura dubla. Au rezultat 10 ore de material brut, care a fost supus unui montaj indelungat care l-a facut pe regizor, la un moment dat, sa-si piarda increderea. (“Dar coproducatorii straini m-au incurajat sa nu renunt”).

Producatorul Anamaria Antoci a spus ca bugetul estimativ era de 200.000 de euro si ca n-a reusit sa stranga banii in timp scurt (filmul nu e finantat de CNC), asa ca au cheltuit 7.000 de euro la filmare si pe urma a mai cautat fonduri pentru postproductie, reusind sa convinga coproducatori francezi si polonezi sa se implice. (Filmul e produs de Domestic Film in coproductie cu Damned Film Franta si Film Produkcja Polonia, cu sprijinul Altex si HBO Romania.).

Clip “Ilegitim”:

“Ilegitim” e un experiment din toate punctele de vedere. Adrian Sitaru nu se teme ca se niseaza si prefera sa riste. Cautarile lui de pana acum, din lungmetrajele“Pescuit sportiv”, Din dragoste, cu cele mai bune intentii” si “Domestic”, au fost mai mult formale.

El a povestit la Berlin ca planuia un film in care documentarul si fictiunea sa se amestece. Cand actrita Alina Grigore a venit la el cu un text dramatizat pe care-l scrisese pentru scoala ei de actorie, InLight, Sitaru a devenit interesat sa faca un lungmetraj plecand de la el.

Au inceput sa dezvolte subiectul.Treptat, s-a conturat ideea unei familii cu patru frati care descopera in zilele noastre ca tatal lor ginecolog a turnat la Securitate femeile care veneau sa-i solicite intreruperi de sarcina.

“Nu stiam cum se termina filmul”,a spus Sitaru la Berlin. “In timpul filmarilor, seara, le trimiteam actorilor un mail spunandu-le cum as vrea sa evolueze personajele, dar nu am vrut sa fiu intruziv.”

Tema incestului a aparut tarziu, dar ea constituie acum miezul filmului. Exista si un psiholog pe generic, iar Alina Grigore a explicat ca rolul acestuia nu a fost doar de consultant, ci si de terapeut pentru actorii care au stat in personaje 24 de ore pe zi.

Probabil ca nu doar emotia Berlinalei le-a taiat vocea membrilor echipei pe scena, ci si faptul ca actorii au vazut atunci filmul pentru prima oara. Bogdan Albulescu a si marturisit cu sinceritate: “Imi e greu sa vorbesc pentru ca inca tremur. Sa vad filmul acum a fost ca si cum l-as fi facut din nou.”

Pentru un spectator e greu sa se puna in pielea actorului. Si pentru el “Ilegitim” e greu de urmarit. Sunt patru frati in film, interpretati de Alina Grigore, Robi Urs, Bogdan Albulescu si Cristina Olteanu. Relatiile dintre acestia si tatal lor (Adrian Titieni) sunt complexe. Doi dintre ei, Sasha si Romeo, au relatii incestuoase, iar Sasha ramane gravida. O alta sora de-a lor, Gilda, e depresiva cu o tentativa de suicid (am aflat asta dupa proiectie.).

Teme si motive

Cu “Ilegitim”, Adrian Sitaru se scufunda in inconstientul colectiv romanesc si pune in lumina traumele de a doua generatie ale comunismului. Filmul se si deschide cu o cina in familie care citeaza traditionala discutie in jurul mesei din filmele romanesti ale ultimilor ani.

Ce parea o cozerie fara miza, concentrata (ca intreg filmul, de altfel) pe tanara Sasha (foarte buna Alina Grigore), rebela cu replica a familiei, se transforma pe negandite in conflict cand e adusa in discutie o intrebare aruncata la intamplare: e adevarat ca tatal medic a turnat paciente la Securitate?

Scena

Scena "Ilegitim"

Foto: Domestic Film

Lucrurile basculeaza destul de repede si, daca pana atunci dialogurile aveau ritmul potrivit si spontaneitate, rabufnirile sunt un contrapunct usor strident, mai dificil de controlat de catre regizor. Oricum, el da impresia ca a si dorit un film atonal, la fel de “realist” ca “Sonata lunii” cantata pe tableta, la patru maini, de gemenii incestuosi.

Punand pe tapet tema incestului, provocatoare pentru orice societate - mai ales pentru una traditionala cum e societatea romaneasca, si coroborand-o cu tema avortului si a decreteilor (cum sunt gemenii), Sitaru si co-scenarista Alina Grigore dau fiecarui personaj o partitura proprie. Numai ca personajele nu se asculta unele pe altele, basca se mai si acuza ca sunt autiste si nebune.

De multe ori, replicile lor sunt aiuritoare. “E ceva in neregula?”, o intreaba Romeo pe Sasha, dupa ce aceasta ii spune ca nu mai vrea sa se culce cu el. “Da, sunt cu altcineva”, vine raspunsul ei.

“Nu-i mai spune incest. E un cuvant urat”, ii zice mai tarziu fratele surorii cand afla ca-i poarta copilul. “Crezi ca nu putem sa-l crestem? O sa luam amenda pentru ca am facut un copil si ne iubim?! (…) In toata Europa de Nord chestia e legalizata.”

Reactia tatalui e si mai “normala”: “Esti nebuna? Te culci, ca exista atractie, dar cum sa ramai gravida?!” Dar familia ramane celula de baza a societatii, protejand devierile de la normal. La fel ca in “Un etaj mai jos”, celula se inchide etans si familia nu mai comunica cu exteriorul. Supravietuieste in mod autist, autodevorandu-se si autoconservandu-se.

Nu stiu cum au putut aplauda nemtii in nestire. Numai sa zambesti si si aplauzi nu-ti vine, mai degraba sa faci un dus. Filmul e inegal, dar deranjant si te bantuie. In spatele aerului sau de improvizatie, de exercitiu actoricesc filmat ca un documentar, pare sa stea o notiune destul de clara a regizorului despre “feelingul” si textura filmului.

Ma gandesc, de pilda, la casa in care locuieste familia Anghelescu (Anghel, daca mai tineti minte, se numea medicul la care ajunge in final domnul Lazarescu din “Moartea domnului Lazarescu”). O casa cu sobe de teracota, cazan la baie si paturi cu abtibilduri in care gemenii inca dorm impreuna, la fel ca in copilarie.

Asa cum casa nu s-a schimbat de multi ani, e de presupus ca acea familie isi taraia problemele de multa vreme, doar ca nu rabufnise nimic. Diagnosticul pe care Sitaru il pune societatii e unul dramatic. Greselile parintilor se predau copiilor. Parintii platesc prin copii.

Acest aer de exercitiu de scoala pe care il are filmul datorita modului frust in care a fost realizat, face ca lucrurile sa capete o forma aleatorie. O anumita forma le-a dat montajul, dar restul e creat de spectator, plecand de la ce vede. Si aici depinde de spectatori - unii pot vedea lucruri pe care realizatorii nu le-au intentionat, iar altii nu le pot vedea nici pe cele planuite.

Stilul foarte naturalist in care e realizat “Ilegitim” are riscurile lui, printre care acela ca poate scoate in evidenta defectele povestii. De la un moment dat incolo, ai impresia ca forma si continutul gliseaza, ca exista o structura care merge inainte, desi miezul nu o mai ajunge din urma.

Si de aici, din nou, contributia spectatorului care ar trebui trecut pe generic. Fara spectatorii care sa-l termine si sa il completeze, “Ilegitim” ramane un exercitiu cu puncte-puncte. E un joc la care spectatorul e somat sa participe.

“Ilegitim” ii are in distributie pe: Alina Grigore, Robi Urs, Bogdan Albulescu, Adrian Titieni, Cristina Olteanu, Miruna Dumitrescu, Liviu Vizitiu si Mihaela Perianu. Filmul va intra pe ecranele romanesti in 18 martie 2016.

Last night in Berlinale - Berlin International Film Festival #ilegitimlaberlin

Posted by Ilegitim / Illegitimate on Saturday, 13 February 2016