Filmul documentar Chuck Norris vs. comunism în regia Ilincăi Călugăreanu este selecționat în secțiunea ID: Community Cameras a Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam FIFR (27 ianuarie - 7 februarie 2016). Institutul Cultural Român Bruxelles sprijină participarea actriței Ana Maria Moldovan. După proiecția din 2 februarie, actrița va participa la o sesiune publică de întrebări-răspunsuri.

Chuck Norris vs CommunismFoto: ICR

„Am crescut în România anilor 1980, când regimul comunist, printre alte forme de represiune, a redus programul postului naţional de televiziune la două ore pe zi de propagandă plictisitoare, muzică populară, poezie patriotică şi filme cenzurate. Într-o zi, aveam cam şase ani, părinţii au reuşit să împrumute un aparat video. Şi-au invitat prietenii la noi acasă şi toată noaptea s-au uitat la casete video cu filme americane. Ţin minte acele filme, dar îmi amintesc şi mai bine felul în care m-am simţit atunci când am păşit în sufragerie - ca şi cum aş fi intrat într-o lume secretă, magică şi liberă“, declară despre film Ilinca Călugăreanu, regizoarea filmului.

Ana Maria Moldovan a studiat actoria la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, București, clasa prof. Mircea Albulescu și Cătălin Naum. La Teatrul Odeon din București a interpretat numeroase roluri în spectacole regizate de Alexandru Dabija, Radu Afrim, Dragos Galgoțiu, Gelu Colceag, iar la Teatrul Bulandra a jucat în piesa Oblomov în regia lui Alexandru Tocilescu. Apare în seriale de televiziune și filme de lung și scurtmetraj, colaborând cu regizori cunoscuți precum Anca Damian, Alexandru Maftei, Gabriel Achim sau Ilinca Neagu.

Meda (2015), în regia lui Emanuel Pîrvu, singurul scurtmetraj românesc selecționat la această ediție, va fi proiectat în cadrul programului As Long as It Takes: Short 2016 la secțiunea Short Stories: Words of Wisdom, Words of Strife. ICR sprijină prezența regizorului în festival.

Evenimentul se încadrează în strategia Institutului Cultural Român de promovare a valorilor cinematografice românești în Olanda, mai ales prin parteneriate cu festivaluri de mare impact. Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam FIFR se distinge și prin piața de coproducție CineMart.