Regizorul Ettore Scola, unul dintre ultimii mari maestri ai cinematografiei italiene, caruia ii datoram capodopere precum "O zi deosebita" sau "Cat de mult ne-am iubit", a murit marti intr-un spital din Roma la varsta de 84 de ani, scrie AFP.

Potrivit presei italiene, maestrul fusese internat la sectia de chirurgie cardiaca a policlinicii din Roma, unul dintre cele mai mari spitale din capitala italiana, unde se afla, in coma, de duminica.

Nascut in 10 mai 1931, Ettore Scola a inceput sa scrie scenarii in anii '50 inainte de a trece de cealalta parte a camerei in 1964 cu primul sau film "Se permettete parliamo di donne". Va lucra adeseori cu marii actori italieni ai epocii, precum Marcello Mastroianni, Sophia Loren, Vittorio Gassman sau Nino Manfredi.

Unul dintre cele mai importante filme ale sale vine zece ani mai tarziu, cu "Cat de mult ne-am iubit", in care Manfredi, Gassman si Stefano Satta Flores sunt indragostiti de Stefania Sandrelli.

Trei ani mai tarziu, in 1977, apare "O zi deosebita", filmul sau cel mai politic si de o sensibilitate extraordinara in care Marcello Mastroianni si Sophia Loren se descopera unul pe celalalt intr-o iubire imposibila, pe fondul fascismului triumfator.

Ettore Scola a fost cel mai "politic" dintre marii regizori italieni, a comentat marti seara criticul de film Paolo Mereghetti.

Ettore Scola s-a inscris in Partidul Comunist italian si va deveni chiar ministru intr-un cabinet din umbra realizat in 1989 de liderii comunisti italieni.