La 27 ianuarie, cu ocazia aniversarii eliberarii lagarului de concentrare nazist Auschwitz-Birkenau, este comemorata Ziua Internationala a Comemorarii Victimelor Holocaustului. Cu aceasta ocazie Reteaua Europeana Memorie si Solidaritate impreuna cu Casa Conferintelor din Wannsee a pregatit un scurt film de desene animate „Memento”, regizat de artistul maghiar Zoltán Szilágyi Varga. Filmul care poate fi urmarit pe internet pe site-ul organizatorilor, va fi emis de asemenea de catre numeroase canale de televiziune.

Spot-ul de treizeci de secunde, bazat pe desene facute in carbune, aminteste de unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria omenirii. Asa dupa cum spune si regizorul lui, Zoltán Szilágyi Varga, atunci cand avem de-a face cu tema Holocaustului „ne aflam in fata pervertirii naturii umane si nu gasim nici un raspuns, in ciuda tuturor cercetarilor care ne sunt cunoscute, a numarului de victime stabilit, a descrierii amanuntite a evenimentelor ”.

Filmul face aluzie la simboluri usor de recunoscut pentru europeni: vagoanele pentru vite, sinele de cale ferata, resturile de hartie, locuintele parasite, insa le prezinta din perspectiva copilului, el punand in acelasi timp intrebarea privitoare la posibilitatea intelegerii acestei tragedii si subliniind necesitatea mentinerii memoriei vii despre aceasta.

Ziua Internationala a Comemorarii Victimelor Holocaustului a fost instituita in anul 2005 de catre Adunarea Generala a ONU, pentru a sensibiliza generatiile viitoare asupra tragediei Holocaustului si a preveni astfel actele de genocid pe viitor. Aceasta zi este comemorata pe 27 ianuarie, cu ocazia comemorarii eliberarii lagarului de concentrare nazist Auschwitz-Birkenau – loc de exterminare a cel putin un milion de evrei din Ungaria, Polonia, Franta, Cehia si Slovacia, Grecia si din alte tari precum si a in jur de o suta douazeci de mii de alti prizonieri (polonezi, romi, prizonieri sovietici si altii). Reteaua Europeana Memorie si Solidaritate doreste sa participe la actiunile de comemorare ale acestei zile in constiinta sociala.

- Traim intr-o perioada, in care generatia martorilor Holocaustului incet-incet ne paraseste. Este un lucru deosebit de important ca, cunostintele si memoria despre acele evenimente sa fie transmise generatiilor urmatoare – spune Rafał Rogulski, directorul Institutului Reteaua Europeana Memorie si Solidaritate. Speram ca filmul „Memento” cu mesajul sau emotional sa fie o inspiratie pentru reflectia asupra istoriei si a consecintelor ei pentru societatile noastre.

Printre partenerii campaniei se afla urmatoarele institutii: Muzeul Memorial Auschwitz-Birkenau, Fundatia berlineza pentru construirea Monumentului Evreilor Omorati in Europa, Muzeul Istoriei Evreilor Polonezi POLIN din Varsovia, Institutul Federal pentru Cultura si Istoria Germanilor din Europa de Est. Mai multe informatii pe tema Zilei Internationale a Comemorarii Victimelor Holocaustului si despre filmul „Memento” sunt accesibile pe site-ul www.enrs.eu/january27

„Memento” (2016, 36 s)

Regia: Zoltán Szilágyi Varga

Producator: Reteaua Europeana Memorie si Solidaritate, Casa Conferintelor din Wannsee

Producator executiv: Rózus Film