Lungmetrajul maghiar "Son of Saul", cu actorul roman Levente Molnar in distributie, a fost nominalizat la editia din 2016 a Globurilor de Aur, la categoria "cel mai bun film strain", informeaza site-ul hfpa.org, citat de Mediafax.

Propunerea Ungariei pentru o nominalizare la categoria cel mai bun film intr-o limba straina alta decat engleza la premiile Oscar 2016, "Saul Fia/ Son of Saul" este debutul in lungmetraj al regizorului maghiar Laszlo Nemes, distins cu marele premiu al juriului la gala de anul acesta a Festivalului de la Cannes.

Pelicula spune povestea a doua zile din viata lui Saul Auslander (Geza Rohrig), un prizonier evreu din Ungaria fortat sa lucreze pentru nazisti in camerele de gazare de la Auschwitz.

Levente Molnar, angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, are un rol cheie in aceasta pelicula: il interpreteaza pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alaturi de el in lagarul de concentrare.

Celelalte pelicule nominalizate la Globul de Aur 2016 pentru cel mai bun film strain sunt "The Brand New Testament" (Belgia), "The Club" (Chile), "The Fencer" (Finlanda) si "Mustang" (Franta).

Cea de-a 73-a editie a premiilor Globul de Aur, decernate de Asociatia presei straine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association, HFPA), va avea loc pe 10 ianuarie 2016, la Los Angeles.

Ceremonia va fi prezentata de actorul britanic Ricky Gervais.