Lungmetrajul “Aferim!”, în regia lui Radu Jude, propunerea României la Premiile Oscar, la categoria “cel mai bun film străin” va fi disponibil de la sfârșitul acestei săptămâni pe DVD și Blu-Ray.

Aferim! pe DVD si Blue-RayFoto: Coperta

"Aferim!", unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, a câştigat, la începutul anului, trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Berlin, dar și numeroase alte premii (Trofeul Orașului Lisabona și Premiul de Distribuție la IndieLisboa, Le Bayard d’Or pentru cea mai bună imagine la Namur, Premiul Publicului la Let’s CEE Viena, distincția FIPRESCI la Miskolc in Ungaria).

Lungmetrajul produs de Ada Solomon este cel mai de succes film românesc al anului, înregistrând aproape 77.000 de spectatori în sălile de cinema.

"Aferim!", de Radu Jude, este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).

Atât DVD-ul cât și Blu-Ray-ul conțin subtitluri în română, engleză și franceză. Cele două formate vin însoțite de o broșură ce cuprinde un dicționar de arhaisme, materiale apărute în publicații internaționale dar și un context istoric semnat de Constanța Vintilă-Ghițulescu, doctor în istorie și civilizație la École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris. Cercetător la Institutul de Istorie “Nicolae Iorga". Profesor asociat la Facultatea de Sociologie a Universității București.

În premieră în România, ambele variante vin cu o versiune accesibilizată pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

În plus, atât DVD-ul cât și Blu-Ray-ul conțin și scurtmetrajele “O umbră de nor” și “Trece și perete”, ambele regizate de Radu Jude.

Filmul va putea fi găsit în rețeaua Librăriilor Cărturești, Librăria “Anthony Frost” din București și Librăria Habitus din Sibiu.

The Hollywood Reporter a calificat filmul lui Radu Jude drept "o lecţie aspră de istorie, uşurată de umorul deocheat şi de elementele western-ului clasic. Elegant turnat în alb-negru, pe peliculă de 35 de milimetri, al treilea lungmetraj al lui Radu Jude lasă impresia unui concurent puternic, graţie aspectului său uimitor, subiectului actual şi scenariului surprinzător de amuzant".

Variety a considerat, la rândul său, că "Aferim!" este cel mai reuşit şi cel mai original dintre filmele lui Radu Jude, şi a constatat că regizorul român este în continuare preocupat de "jocurile de putere şi de "umilinţele" la care oamenii se supun reciproc.

"Aferim!" este o incursiune "excepţională şi extrem de inteligentă într-o perioadă crucială a istoriei, un film în egală măsură inspirat şi furios"."«Aferim!», înseamnă «Bravo!», continuă criticul Jay Weissberg, «un cuvânt folosit cu profundă ironie pe parcursul filmului, dar care îi poate fi adresat, fără nici o urmă de ironie, regizorului»".

"Aferim!" este o producţie Hi Film, în coproducţie cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films si cu participarea HBO România.

“Aferim!” este propunerea României la Premiile Oscar, la categoria “cel mai bun film străin”. Producția va participa sâmbătă seara la Berlin, la cea de-a 28-a ediție a Premiilor Academiei Europene de Film, fiind nominalizată la categoria “cel mai bun scenariu european”.