O parte din filmele Festivalului de Film UrbanEye 2015, programate inițial la Cinema Elvira Popescu, vor fi proiectate între 17 – 19 noiembrie (marți, miercuri și joi) la Cinemateca Union, anunta organizatorii. Schimbarea de program și de locație a survenit în urma atentatelor de la Paris de vineri 13 noiembrie 2015, motiv pentru care Institutul Francez și Cinema Elvira Popescu vor fi închise până miercuri 18 noiembrie inclusiv.

Festivalul de Film UrbanEyeFoto: Afis

Festivalul continuă marți, 17 noiembrie, de la ora 19.00, când va fi proiectat filmul Intercalary Spaces (2012 | 56 min | France | doc ) al regizorului Damien Faure.

Printre filmele reprogramate se numără și cele din secțiunea Filme din competiție. Astfel, miercuri, 18 noiembrie vor rula 5 filme inspirate din realitatea românească și se va decerna premiul UrbanEye 2015 pentru cel mai bun film. Juriul este format din Cătălin Mitulescu, regizor și scenarist, Mihai Fulger, critic de film, Noémi Soltész, arhitect, curator al Zilelor Filmului de Arhitectură din Budapesta, Sofia Murato, fondatoarea Festivalului de Film de Arhitectură de la Lisabona și Frederik Bojer Bové, curator al Festivalul de Arhitectură din Copenhaga.

Tot miercuri va avea loc și proiecția filmelor realizate în cadrul programului Primul meu film documentar: Atelier practic pentru liceeni, organizat de Asociația Vira.

Festivalul se încheie joi, 19 noiembrie, de la ora 17.00, cu proiecția filmului Concrete Love (2014 | 85 min | Germania/Elvetia | doc ) în regia lui Maurizius Staerkle-Drux.

Intrarea la filme va fi gratuită, în limita locurilor disponibile, dar vor avea prioritate spectatorii care și-au făcut deja rezervare pe site-ul Eventbook.ro. De asemenea, se vor putea dona în continuare bani pentru victimele incendiului din Colectiv. Toate sumele strânse prin vânzarea biletelor UrbanEye 2015 și din donații se vor îndrepta spre această cauză.

UrbanEye este primul festival din România care promovează discuția despre oraș și viața urbană prin intermediul filmului. Inițiat și organizat de Asociaţia ARTA în dialog cu sprijinul Ordinul Arhitecților din România, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Cinema Elvira Popescu, Asociația VIRA, Asociația de-a arhitectura, Domnul de Rouă, The Plot, FabLab, Rendez-vous, Trafalgar, Cărturești. Sponsor: Hansen Office Design.

“UrbanEye – Despre oraş prin film“ este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.”

Programul complet şi toate detaliile despre calendarul proiecțiilor: www.urbaneye.ro