În perioada 18-20 noiembrie publicul cinefil din capitala Norvegiei se va bucura de trei zile de proiecţii de filme româneşti la Cinemateca din Oslo. Vor fi prezentate 12 filme, 5 lungmetraje şi 7 scurtmetraje, multe dintre ele distinse cu premii internaţionale şi prezentate în premieră în Norvegia.

Programul de proiecţii de film de la Oslo este prima manifestare de asemenea amploare iniţiată de ICR Stockholm în Norvegia şi vine în continuarea festivalului Zilele filmului românesc, festival aflat în acest an la cea de-a X-a ediţie şi organizat anual în Suedia, unde este primit cu entuziasm de public şi presă.

În cadrul Zilelor filmului românesc la Oslo vor fi proiectate filmele: Comoara regia Corneliu Porumboiu (2015), Un etaj mai jos regia Radu Muntean (2015), Toto şi surorile lui (2014) regia Alexander Nanau, Experimentul Bucureşti (2013) regia Tom Wilson, După tăcere regia Vanina Vignal (2012) şi scurtmetrajele Artă regia Adrian Sitaru (2014), Luna de miere regia Sebastian Mihăilescu (2014), Idle regia Raia al Souliman (2013), 12 zile regia Tudor Cristian Jurgiu (2015), Vinerea neagră regia Ruxandra Stroe (2015), This time last year regia Ana-Maria Savin (2015), Gutului japonez regia Mara Trifu (2012).

Programul este organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Cinemateca şi în colaborare cu Ambasada României în Regatul Norvegiei, pentru a oferi şansa unui public larg de a viziona cele mai recente producţii cinematografice din ţara noastră.

ICR Stockholm a mai colaborat cu Ambasada României în Regatul Norvegiei în 2014 pentru lansarea romanului Sunt o babă comunistă! de Dan Lungu în traducere norvegiană şi pentru conferinţa istoricului Florin Ţurcanu susţinută în luna martie a acestui an în contextul celebrării Lunii Francofoniei la Oslo.