Cel mai recent film al binecunoscutului regizor Nae Caranfil, „Mai aproape de lună”, a fost selectat să deschidă cea de-a 19-a ediție a UK Jewish Film Festival (Festivalul Filmului Evreiesc), unul dintre cele mai mari și mai cunoscute festivaluri de film din Marea Britanie, ce include, timp de 16 zile, 80 de filme în 5 orașe.

"Mai aproape de lun", regia Nae CaranfilFoto: Poster

Evenimentul reprezintă o premieră în istoria festivalului și anume alegerea unei coproducții România-SUA, regizată de un cineast român, ca film-gală de deschidere.

Proiecția se încadrează într-o adevărată ofensivă de promovare a filmului românesc în Marea Britanie, pe care ICR Londra o susține din septembrie, când a avut loc secțiunea românească la festivalul de scurtmetraj și animație de la Bristol, continuând cu participarea a trei filme românești la London Film Festival, în octombrie, două proiecții cu documentare Sahia la festivalul UCL SSEES Centenary și, nu în ultimul rând, sezonul de film „Mark Cousins prezintă”, lansat în cadrul Zilelor Culturii Române de la Edinburgh și care va continua până la sfârșitul anului.

Gala de deschidere a UK Jewish Film Festival va avea loc în 7 noiembrie la British Film Institute în prezența regizorului Nae Caranfil și a mai multor actori din distribuție.

Scenariul filmului „Mai aproape de lună” este inspirat din fapte reale petrecute în Bucureştiul anului 1959, când un spectaculos atac asupra unei furgonete a Băncii Naţionale a pus întreaga ţară pe jar. În România comunistă, un astfel de atac gangsteresc este de neconceput atât pentru autorităţile statului, cât si pentru orice om normal. Autorii loviturii: patru bărbaţi şi o femeie, toţi comunişti situaţi la vârful ierarhiei de Partid, departe de orice lipsuri materiale. O lună mai târziu sunt arestaţi, judecaţi şi condamnaţi la moarte; dar în aşteptarea execuţiei sunt „invitaţi” să-şi joace propriile roluri într-o reconstituire cinematografică a acţiunii lor, menită să devină un film educativ şi de propagandă, destinat oamenilor muncii din întreaga ţară. Nae Caranfil propune propria sa dezlegare a misterului ce planează şi azi asupra acestei poveşti adevărate, într-un film comic şi tragic deopotrivă, realizat în limba engleză, cu o distribuţie internaţională de prestigiu, precum Mark Strong, Vera Farmiga, Harry Lloyd, Tim Plester, Christian McKay, Joe Armstrong și Allan Corduner.