Nae Caranfil deschide Festivalul Filmului Evreiesc de la Londra cu "Mai aproape de luna"
Evenimentul reprezintă o premieră în istoria festivalului și anume alegerea unei coproducții România-SUA, regizată de un cineast român, ca film-gală de deschidere.
Proiecția se încadrează într-o adevărată ofensivă de promovare a filmului românesc în Marea Britanie, pe care ICR Londra o susține din septembrie, când a avut loc secțiunea românească la festivalul de scurtmetraj și animație de la Bristol, continuând cu participarea a trei filme românești la London Film Festival, în octombrie, două proiecții cu documentare Sahia la festivalul UCL SSEES Centenary și, nu în ultimul rând, sezonul de film „Mark Cousins prezintă”, lansat în cadrul Zilelor Culturii Române de la Edinburgh și care va continua până la sfârșitul anului.
Gala de deschidere a UK Jewish Film Festival va avea loc în 7 noiembrie la British Film Institute în prezența regizorului Nae Caranfil și a mai multor actori din distribuție.
Scenariul filmului „Mai aproape de lună” este inspirat din fapte reale petrecute în Bucureştiul anului 1959, când un spectaculos atac asupra unei furgonete a Băncii Naţionale a pus întreaga ţară pe jar. În România comunistă, un astfel de atac gangsteresc este de neconceput atât pentru autorităţile statului, cât si pentru orice om normal. Autorii loviturii: patru bărbaţi şi o femeie, toţi comunişti situaţi la vârful ierarhiei de Partid, departe de orice lipsuri materiale. O lună mai târziu sunt arestaţi, judecaţi şi condamnaţi la moarte; dar în aşteptarea execuţiei sunt „invitaţi” să-şi joace propriile roluri într-o reconstituire cinematografică a acţiunii lor, menită să devină un film educativ şi de propagandă, destinat oamenilor muncii din întreaga ţară. Nae Caranfil propune propria sa dezlegare a misterului ce planează şi azi asupra acestei poveşti adevărate, într-un film comic şi tragic deopotrivă, realizat în limba engleză, cu o distribuţie internaţională de prestigiu, precum Mark Strong, Vera Farmiga, Harry Lloyd, Tim Plester, Christian McKay, Joe Armstrong și Allan Corduner.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri