RAISA, în regia lui Pavel Cuzuioc (Doina Groparilor), a fost selectat în cadrul secțiunii competiționale de scurtmetraje a Festivalului Internaţional de Film de la Cottbus (3-8 noiembrie 2015) și în competiția internațională a Festivalului Internațional de Scurtmetraj Sleepwalkers (17 - 21 noiembrie 2015), în cadrul Tallinn Black Nights Film Festival.

Din distribuție fac parte Cristina Flutur (După Dealuri) și Maria Sagaidac. Scenariul este semnat de Pavel Cuzuioc, iar Michael Schindegger este directorul de imagine.

Proiecția filmului va avea loc la Cottbus în data de 6 noiembrie, ora 19.00, la Weltspiegel Cottbus.

Scurtmetrajul de ficțiune RAISA este o producție independentă (Moldova-Austria-România), realizată cu multă pasiune de către regizor și întreaga echipă a filmului. La baza scenariului stă proza scurtă, inspirată din fapte reale, scrisă de Aurelia Zavtoni. Filmările pentru RAISA au durat 5 zile și s-au desfășurat în ianuarie 2015, în locații din Chișinău si suburbii. Post-producția filmului a fost realizată la Viena, Austria.

Pavel Cuzuioc s-a născut în 1978 în Republica Moldova. Studiază dreptul la

București, iar în 2000 se mută la Viena, unde urmează cursurile Post-Universitare la

Academia Diplomatică. În 2003 se reprofilează și studiază regia si producția de film

la Academia de Film din Viena.

Din filmografia sa amintim documentarul Trois Femmes de Moldavie (2006) și Doina Groparilor/Digging for life, un proiect finalist al Concursului naţional de scenarii iniţiat de HBO România şi realizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania, ediţia 2010, secţiunea documentar. Doina Groparilor a fost selecționat la numeroase festivaluri internaționale. În prezent, cel mai recent proiect al lui Pavel, documentarul Das Ewige Warten/The Long Wait, este în post/producție.

Cristina Flutur s-a născut la Iași. După ce studiază engleza la Iași și actoria la

Cluj, joacă timp de câțiva ani pe scena Teatrului Național din Sibiu. Pentru

activitatea ei în teatru i se acordă în 2010 Diploma de Excelență pentru promovarea

culturii, iar în 2012 debutează în cinema cu rolul Alinei din filmul 'După dealuri',

regizat de Cristian Mungiu. Pentru acest rol primește Palm d'Or pentru Cea Mai

Bună Actriță la Festivalul de Film de la Cannes. Iși continuă cariera în teatru și în film

și joacă acum atât în română, cât și în engleză și franceză în proiecte internaționale.

Maria Sagaidac s-a născut la Cuhureștii de Sus, Republica Moldova. Este doctor

în științe fizico-matematice și conferențiar universitar la departamentul de

Matematici Aplicate. În 1968 debutează în cinema cu rolul Amporo din filmul

“Această clipă”, regizat de Emil Loteanu. Până în prezent a interpretat roluri în mai

bine de 15 producții cinematografice.

Festivalul Internaţional de Film de la Cottbus (3-8 noiembrie 2015), care se află la a 25-a ediţie, este dedicat celor mai recente producţii cinematografice provenite din Europa Centrală şi de Est. A fost iniţiat în 1991, cu intenţia de a face simţită prezenţa filmelor din Europa de est pe piaţa germană şi de a urmări cum reflectă regizorii din fostele ţări socialiste schimbările sociale şi politice din statele lor de provenienţă.

Tallinn Black Nights Film Festival este unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice la nivel mondial, alături de festivaluri de categoria A precum Cannes, Berlin, Veneția, Locarno, Karlovy Vary.