Filmul „Chuck Norris vs Communism”, in regia Ilincai Călugăreanu va fi prezentat in deschiderea noii serii de documentare intitulată “New European Documentary” găzduită de Picturehouse Central, unul dintre cele mai noi cinematografe din centrul Londrei. Evenimentul va avea loc miercuri, 28 octombrie, in prezenta personajului principal, criticul de film Irina Nistor, a regizoarei Ilinca Călugăreanu și a producătoarei Mara Adina.

Chuck Norris vs CommunismFoto: ICR Londra

“New European Documentary” este un nou proiect de anvergură al EUNIC Londra, în care ICR este membru fondator, și al festivalului OpenCity Docs, organizație ce promovează filmul documentar în Marea Britanie.

Producția „Chuck Norris vs Communism” a avut premiera mondială la prestigiosul festival Sundance în 2015, iar premiera britanică a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Edinburgh, eveniment sprijinit de asemenea de ICR Londra.

Documentarul este o coproducţie Marea Britanie-România-Germania și s-a bucurat de un circuit festivalier bogat și de o primire extrem de entuziastă. Lungmetrajul spune povestea uimitoare a casetelor video piratate care au permis unor milioane de români să păcălească regimul represiv comunist prin traducerea a peste 3000 de filme străine. În România anilor '80, filmele din Vest s-au strecurat prin Cortina de Fier şi au deschis, celor ce îndrăzneau să se uite, o fereastră spre lumea liberă. Un afacerist de pe piaţa neagră a casetelor VHS şi o traducătoare curajoasă au adus magia filmului oamenilor obişnuiţi. În rolul principal o regăsim pe Irina Margareta Nistor, figură emblematică a acelei perioade, care traducea și dubla filmele.

"Am crescut în România în anii 1980, în timpul unui regim comunist care, printre alte forme de represiune, a redus programul postului naţional de televiziune la două ore pe zi de propagandă plictisitoare, muzică populară, poezie patriotică şi filme cenzurate. Într-o zi, pe când aveam şase ani, părinţii meu au reuşit să împrumute un aparat video. Şi-au invitat prietenii la noi acasă şi toată noaptea s-au uitat la casete video cu filme de categorie B făcute la Hollywood. Ţin minte acele filme, dar îmi amintesc mai bine felul în care m-am simţit atunci când am păşit în sufragerie - ca şi cum aş fi intrat într-o lume secretă, magică şi liberă", a declarat regizoarea într-un articol publicat în The New York Times, în 2014. Ilinca Călugăreanu este o regizoare de filme documentare care locuieşte la Londra. A studiat producţia de film documentar la Granada Center for Visual Anthropology din Manchester.