Douasprezece dintre filmele pentru publicul tanar care s-au intors cu trofee si mentiuni speciale de la Cannes, Berlinale sau Toronto IFF pot fi vazute pentru prima data in Romania intre 13 si 18 noiembrie, in cadrul sectiunii competitionale Kinodiseea, Festivalul International de Film pentru Copii. Alte 17 super productii de lungmetraj si animatie, in afara competitiei, unele proiectate in premiera nationala, vor concura pentru Premiul Publicului Kinodiseea.

TIM the incredibleFoto: kinodiseea.ro

Biletele si abonamentele pentru Kinodiseea, unul dintre cele mai asteptate evenimente dedicate publicului tanar, au fost puse in vanzare pe Eventbook.ro.

Festivalul Kinodiseea va debuta pe 13 noiembrie, la Cinema Studio din Bucuresti, ora 19.00, cu premiera romaneasca a lungmetrajului de animatie Song of the Sea / Cantecul Marii, nominalizat la Oscar 2015 si recent la European Film Awards - EFA 2015 pentru Cel mai bun lungmetraj european de animatie. Tomm Moore, regizorul nominalizat si in 2009 la Premiile Oscar pentru animatia The Secret of Kells, revine cu o poveste inspirata de creaturile mitice din folclorul irlandez numite selkies ¬ oamenii care devin foci atunci cand intra in mare.

Trailer Song of the Sea:

Pe lista scurta din Competitie si in cursa pentru Trofeul Kinodiseea se mai regaseste Curcubeul/Rainbow (r. Nagesh Kukunoor, India) castigatorul Grand Prix of the Generation Kplus International Jury si Crystal Bear la Berlinale 2015. Din Norvegia soseste in premiera la Kinodiseea filmul Kick It! (r. Katarina Launing), distins cu Mentiune speciala la Toronto IFF, castigator Cel mai bun film la Chicago ICFF.

Trailer Rainbow:

Pentru Trofeul Kinodiseea oferit celui mai bun film de lungmetraj pentru copii va concura si T.I.M. The Incredible Machine / Tim, Robotul Incredibil (r. Rolf Van Eijk, proiectii in prezenta regizorului), in competitie la Toronto International Film Festival. Tibor are un singur prieten, pe lume: robotul sau de casa invechit T.I.M., alaturi de care pleaca sa il gaseasca pe legendarul creator de roboti Hector Sammler, despre care se zvoneste ca ar locui in Nordul indepartat, langa un far antic.

Trailer T.I.M. The Incredible Machine:

Filmele din Panorama si Retrospectiva, titluri de lungmetraj in afara competitiei, vor concura pentru Premiul Publicului Kinodiseea. Printre highlighturile acestei editii se numara lungmetrajul My Skinny Sister (2015, r. Sanna Lenken, premiera nationala) care a luat Ursul de Cristal pentru Cel mai bun film (Generation Kplus) la Berlinale 2015 si Premiul publicului pentru Cel mai bun film scandinav - Goteborg 2015, iar de la creatorii filmului nominalizat la Oscar 'A Cat in Paris', ajunge in premiera filmul de animatie Phantom Boy (cu vocile lui Audrey Tautou, Jean-Pierre Marielle).

Trailer My Skinny Sister:

In cadrul Retrospectivei publicul va revedea filme de animatie de succes precum The Secret of Kells (r. Tomm Moore, cu vocea inconfundabila a lui Brendan Gleeson), nominalizat la Oscar in 2009 pentru Cel mai bun film animat, recompensat cu Premiul Publicului la Annecy IAFF, aflat in competitie la Premiile Academiei Europene de Film si controversatul Kirikou and The Sorceress, castigatorul Premiului pentru Cel mai bun film de animatie la Annecy IAFF (1999), laureat al Premiului Cinekid Film.

Trailer Phantom Boy:

Programul celei de-a 7-a editii propune publicului si o serie de sesiuni Q&A cu realizatorii si actorii din filme, masterclass-uri sustinute de regizori dedicate studentilor din cadrul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematrografica I.L. Caragiale (UNATC), seminarii de media literacy - educatie audiovizuala dedicate profesionistilor din domeniu dar si publicului larg si parintilor sau workshop-uri de creare soundtrack si sunet de film, organizate in parteneriat cu Institutul Francez din Bucuresti.

Biletele pot fi achizitionate atat in ziua proiectiei de la casieriile cinematografelor in care va avea loc Kinodiseea, intre 13 si 18 noiembrie: Cinema Studio, CinemaPRO, Cinema Eforie si Cinema Union, cat si in avans, pe Eventbook.ro.Programul complet al festivalului este disponibil pe www.kinodiseea.ro.

Pretul unui bilet este de 10 lei / adult si 7 lei / copil pentru ultimele doua proiectii din timpul saptamanii si pentru toate proiectiile din weekend. Pentru celelalte proiectii din timpul zilei si calupurile de scurtmetraje, intrarea este libera si este necesara rezervarea locurilor pe www.kinodiseea.ro. Anul acesta, spectatorii pot opta si pentru doua tipuri de abonamente: un festival pass de o persoana de 50 lei si un family festival pass (pentru 4 persoane) de 150 lei.

Cea de-a saptea editie a Festivalului International de Film pentru Copii Kinodiseea se va desfasura la Cinema Studio, Cinema Pro, Cinema Eforie, Cinema Union si Cinema Elvire Popesco.

Festivalul International de Film pentru Copii Kinodiseea, membru al Asociatiei Europene a Filmului pentru Copii (ECFA), este organizat de Asociatia Culturala Metropolis, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, al Uniunii Cineastilor din Romania, al Primariei Sectorului 5, Programului Europa Creativa ¬ Media si al Institutului Francez din Bucuresti.