Vineri, 16 octombrie, la Cinema Studio are loc deschiderea celei de a X-a editii a Zilelor Filmului German, cu o proiectie speciala: „Victoria”, elogiatul thriller al lui Sebastian Schipper, surpriza germana a Berlinalei de anul acesta, un film recompensat cu șase premii Deutscher Filmpreis in 2015, printre care: premiul pentru cel mai bun lungmetraj, premiul cea mai buna regie, premiile pentru rolurile principale, feminin și masculin, precum și Ursul de argint, pentru imagine. Zilele Filmului German se desfasoara pana pe 22 octombrie.

Filmul VictoriaFoto: Poster

La evenimentul de deschidere a Zilelor Filmului German, editia a X-a, participa: Evelin Hust – Directoarea Institutului Goethe; Andrei Rus, curatorul editiei din acest an a Zilelor Filmului German, critic de film si lector universitar la UNATC si Dana Duma, critic de film, secretarul Asociatiei Criticilor din cadrul UCIN, profesor la UNATC. Proiectia filmului va fi precedata de un cocktail, care debuteaza la ora 18.30.

Timp de o saptamana, cinefilii din capitala au ocazia sa vada, la Cinema Studio, 11 lungmetraje, cele mai recente productii germane de astazi. Cea din urma proiecție – „B-Movie” – un eseu dedicat avangardei vest-berlineze a anilor ’80 – va avea loc in Club Control, pe 22 octombrie, in prezența lui Mark Reeder, scenaristul și totodata protagonistul filmului; proiecția va fi urmata de un concert al trupelor Future Nuggets, cu cel mai noi proiect al lor, Australopitecus Oltensis, si Loved by Ghosts. La editia din acest an, vin in Romania si 5 oaspeți germani: René Frölke, regizorul filmului „Le beau danger”, proiectat in 2014 la Berlinala si dedicat lui Norman Manea, cu ocazia implinirii varstei de 75 de ani / Mark Reeder, scenaristul si actorul principal din „B-Movie”, un eseu dedicat avangardei vest-berlineze a anilor ’80 / Tatiana Brandrup, regizoarea filmului „Cinema: A Public Affair”, ce spune povestea lui Naum Kleinman, istoricul rus de film si curatorul legendarei Arhive Eisenstein / Jürgen Lemke si Andreas Marquardt, scenaristul si, respectiv, personajul real care sta la baza filmului „Dragoste periculoasa”, povestea plina de dramatism a lui Andreas Marquardt, fost campion de arte martiale, dar si unul dintre cei mai temuti proxeneti din Berlinul anilor ’80.

Cea de a X-a editie a Zilelor Filmului German​ are loc in perioada 16-22 octombrie 2015.​