In premiera, Astra Film Festival se deschide luni, 5 octombrie 2015 (ora 18:00, Sala Thalia) nu cu un film, ci cu spectacolul de teatru documentar Double Bind de Kincses Reka si Alina Nelega al Teatrului National din Targu Mures. Double Bind este un spectacol cu 11 actori romani si maghiari despre minoritate si majoritate in Targu Mures. Teatrul realizat cu tehnicile specifice filmului documentar este un teatru in care butaforia si fictiunea lipsesc cu desavarsire facand loc realitatii care performeaza cu forta unui bisturiu in mentalul tuturor celor prezenti.

Double BindFoto: Astra Film

De-a lungul celor 22 de ani de existenta, Astra Film Sibiu a devenit un festival mondial de referinta unde anual, timp de 7 zile, doar prin vizionarea filmelor din selectie publicul se poate conecta la realitati din toata lumea. Programul festivalului din acest an graviteaza in jurul preocuparii constante a documentaristilor si nu numai: realitatea si modalitatile de a o transpune in filmul documentar, dar si in cel de fictiune, teatru si desen. In acest sens, prin intermediul filmelor din competitie si din programele tematice, masterclass-urilor si sesiunilor de discutie, se deschid 350 de ferestre catre lume si oameni pentru a explora realitatea care ne inconjoara.

Ca in fiecare an, filmele din cele 4 sectiuni competitionale vor fi evaluate de un juriu de prestigiu format din regizori si experti in domeniu: John Appel, regizor, trainer si membru al juriului la festivaluri ca IDFA, Karlovy Vary si Visions du REEL; Manuela Cernat, critic de film; Géza Csákvári, critic de film si director artistic Cinefest; Roberto Cueto, programator la Festivalul San Sebastian si Documenta Madrid; Christine Dollhofer, director fondator al festivalului de film Crossing Europe din Linz; Thierry Garrel, fost director al departamentului de film documentar la ARTE Franta; Cintia Gil, director Doclisboa; Virgiliu Margineanu, directorul festivalului de film documentar Cronograf din Chisinau; Vintila Mihailescu, profesor de antropologie si directorul Departamentului de Sociologie de la SNSPA; Cristi Puiu, regizor roman; Tania Rakhmanova, regizoare distinsa cu premiul Emmy; René Wolf, director de achizitii si programe la EYE Film Institute din Amsterdam.

Astra Film Sibiu va gazdui o serie de programe speciale: Neorealism si New Realism, o colectie de 9 filme clasice de referinta care reflecta modul in care regizori de geniu precum Luchino Visconti, Vittorio De Sica, Teresa Villaverde sau Ritwik Ghatak au incercat sa transpuna realitatea in filmul de fictiune. Din culise prezinta making-of-ul unuia dintre cele mai premiate filme romanesti - Moartea domnului Lazarescu, urmat de o discutie la care vor participa Cristi Puiu, Andreea Paduraru si Oana Giurgiu. Sub standardul de inaltime se focuseaza pe cateva aspecte mai putin cunoscute din comunitatea piticilor: cum se adapteaza la infrastructura societatii de azi, exploatarea lor in spectacole de teatru si de circ in China si povestea a 7 frati pitici din Maramures care au ajuns cobai in regimul nazist pentru experimentele doctorului Mengele.

Programul AFF 2015 include si discutii panel: Politica comunicarii: desenul, artistul Dan Perjovschi va vorbi despre rolul caricaturii in comunicarea politica. Viata in comunism incearca sa raspunda la 2 intrebari: Cum se traia cu adevarat in regimul ceausist? - vor fi expuse documente vizuale semnate de Slavomir Popovici si Ioan Agapi si comentate de fiicele lor - si cum a luat sfarsit regimul comunist? - va fi proiectat filmului 1989 urmat de o discutie cu Judith Urban, Consul al Republicii Federale Germane la Sibiu, martor direct al evenimentelor redate de film.

O noutate a editiei din 2015 este ca seara de seara, trupe renumite vor sustine concerte care vor intregi atmosfera de sarbatoare din saptamana 5 - 11 octombrie. Roots Revival, Blue Nipple Boy, Surorile Osoianu, Tiptil, Taraful din Clejani, Fanfara Transilvania, HolddalaNap, Fanfara 10 Prajini, Trei Parale, Peste Padure au pregatit spectacole live pentru toate gusturile, mozaicul de genuri muzicale potrivindu-se perfect cu diversitatea programului AFF.

Programul oficial AFF 2015: http://astrafilm.ro/program-oficial.aspx

Bilete si sali: http://astrafilm.ro/bilete-si-sali.aspx

Astra Film Festival 2015, Festivalul International de Cinema de la Sibiu este organizat de Astra Film - CNM Astra si Fundatia Astra Film.

Cu sprijinul Consiliului Judetean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul National al Cinematografiei, Uniunii Europene - prin programul Creative Europe - Media

Actiune cofinantata de Consiliul Local Sibiu si Primaria Municipiului Sibiu

In colaborare cu Universitatea Lucian Blaga

Partener principal: Institutul Cultural Roman

Parteneri: Consulatul Republicii Federale Germania, Ambasada Spaniei, Ambasada Elvetiei, Centrul Ceh

Sponsori: Takata, Marquardt, HBO, Autohaus Huber

Parteneri media: HBO, HotNews, Revista 22, Decat O Revista, Dilema Veche, Catavencii, Cotidianul, Zile si Nopti, Film New Europe, Cineuropa, Magic FM, Radio Romania Cultural, Radio Romania Actualitati, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Targu Mures, RFI Romania, LiterNet, CinemaRX, Port.ro, Cinemagia, CineFan, Sub25, All About Romanian Cinema, Think Outside the Box, Cooperativa Urbana, InFestival, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Ora de Sibiu

Astra Film Festival 2015 se desfasoara sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei