Pasionaţii de cinematografie sunt aşteptaţi, vineri, 18 septembrie, de Noaptea Albă a Filmului Românesc, în opt locuri din Bucureşti, începând cu ora 18,00, la un festin cu filme româneşti, în compania regizorilor şi actorilor.

Potrivit Agerpres, spectatorii vor avea ocazia de a afla mai multe despre filmele vizionate, direct de la realizatori la: Cinema Studio, CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Sala ARCUB, Dianei |4, J'ai Bistrot, Deschis Gastrobar.

Unul dintre cele mai aşteptate filme în cinema, proiectat în premieră la Noaptea Albă a Filmului Românesc, "Un etaj mai jos" (r. Radu Muntean), îşi aşteaptă fanii în prezenţa echipei, atât la Cinema Studio de la ora 20,00, cât şi la Cinema Elvire Popesco de la ora 22,00.

Regizoarea Ana Lungu va fi prezentă la avanpremiera filmului "Autoportretul unei fete cuminţi", de la ora 22,30 la Cinema Studio, pentru o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

Proiectat în avanpremieră, filmul surpriză al acestei ediţii îi aduce alături de spectatori pe regizor şi o parte din echipa filmului, începând cu ora 20,00, la Cinema Elvire Popesco.

Printre invitaţii evenimentului se numără şi regizorul Tudor Giurgiu şi actriţa Andreea Vasile. Cei doi vor fi prezenţi la vizionarea filmului "De ce eu?" şi vor răspunde întrebărilor tuturor curioşilor despre cazul Panait, după proiecţia de la ora 22,00, la CinemaPRO.

Potrivit comunicatului, documentarele serii sunt în prim-plan în ceea ce priveşte numărul invitaţilor prezenţi la vizionare. Unul dintre cele mai premiate documentare româneşti, "Toto şi surorile lui" (r. Alexandru Nanau), selectat la Premiile Academiei Europene de Film, va fi proiectat în prezenţa protagonistului, Totonel, la Dianei | 4, începând cu ora 19,00. În aceeaşi locaţie-gazdă, regizorii Mihai Voinea, Mihai Mincan şi Cristian Delcea se vor întâlni cu pasionaţii de şah, de la ora 21,15, pentru vizionarea filmului Bondoc, iar regizorii Alexandru Mavrodineanu şi Mihai Grecea vor poveşti cu publicul despre "Mami" - Mihăiţă Nicolae, cel mai în vârstă pilot în activitate, după proiecţia filmului "Omul pasăre", programată pentru ora 23,00.

La Muzeul Naţional al Ţăranului Român - Studioul Horia Bernea, spectatorii vor putea afla mai multe despre "Reţeaua citostaticelor" şi drumul medicamentelor citostatice de la mai multe farmacii din Austria şi Ungaria până la pacienţii din România, direct de la regizorul Claudiu Mitcu şi "capul reţelei", Vlad Voiculescu, după proiecţia documentarului "Reţeaua", de la ora 22,30, iar regizoarea Oana Giurgiu va oferi o lecţie de istorie foarte interesantă şi necesară, prin documentarul "Aliyah DaDa", programat la ora 00,00, povestind publicului mai multe despre o comunitate de evrei, care, acum 133 de ani, pleca din Moineşti spre Ţara sfântă, pentru a înfiinţa una dintre primele colonii evreieşti din Palestina, mai informează sursa citată.

Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.