Coproductia Venezuela - Mexic "Desde Alla/ From Afar", debutul regizoral al lui Lorenzo Vigas, a castigat premiul Leul de Aur la cea de-a 72-a gala a Festivalului International de Film de la Venetia, care a avut loc sambata seara, informeaza Mediafax.

Juriul editiei de anul acesta a festivalului, prezidat de Alfonso Cuaron, a fost format din Elizabeth Banks, Emmanuel Carrere, Nuri Bilge Ceylan, Hou Hsiao-hsien, Diane Kruger, Francesco Munzi, Pawel Pawlikowski si Lynne Ramsey, informeaza site-ul oficial al evenimentului, labiennale.org.

Prima productie venezueleana care a participat in competitia festivalului, "Desde Alla/ From Afar", a fost desemnata cel mai bun film dintre cele 21 de pelicule selectate anul acesta. Filmul spune povestea unui barbat ajuns la varsta a doua, care plateste tineri pentru a-i tine companie. Intr-o zi, cunoaste un delincvent in varsta de 18 ani, interpretat de Luis Silva, iar acest moment influenteaza existenta amandurora. Rolul principal in aceasta productie coprodusa de scenaristul Guillermo Arriaga este jucat de Alfredo Castro.

Trofeul Leul de Argint pentru cel mai bun regizor i-a revenit lui Pablo Trapero, pentru drama "El Clan/ The Clan" (Argentina/ Spania), inspirata din viata orasului Buenos Aires, unde o familie isi rapeste si ucide vecinii. Regizorul argentinian a mai castigat doua premii speciale la Festivalul de la Venetia, in 1999, pentru debutul "Mundo grua/ Crane World", iar in 2004 a participat cu filmul "Familia rodante/ Rolling Family". In anul 2002, el a facut parte din juriul competitiei.

Marele premiu al juriului Mostrei i-a revenit filmului american "Anomalisa", primul lungmetraj de animatie al lui Charlie Kaufman, coregizat de Duke Johnson.

De asemenea, premiul pentru cea mai buna actrita i-a fost acordat Valeriei Golino, pentru rolul din "Per Amor Vostro" (Italia), de Giuseppe Gaudino.

Trofeul "Marcello Mastroianni" pentru cel mai bun tanar actor a mers la Abraham Attah, pentru rolul din filmul "Beasts Of Nation" (SUA), de Cary Joji Fukunaga.

Christian Vincent a primit premiul pentru cel mai bun scenariu, cu povestea "L'Hermine", pe care a si regizat-o, iar premiul special al juriului a fost acordat filmului "Abluka (Frenzy)", de Emin Alper, o coproductie Turcia/ Franta/ Qatar.

Premiul "Luigi De Laurentiis" - Leone del Futuro (pentru film de debut) a fost acordat de un juriu condus de Saverio Costanzo si format din Charles Burnett, Roger Garcia, Natacha Laurent si Daniela Michel lungmetrajului "The Childhood of a Leader" (Marea Britanie/ Ungaria), de Brady Corbet, care a primit si suma de 100.000 de dolari din partea Filmauro di Aurelio e Luigi De Laurentiis, pentru regizor si producator.

In ceea ce priveste sectiunea Orizzonti, juriul format din Anita Caprioli, Fruit Chan, Alix Delaporte si Paz Vega si prezidat de Jonathan Demme a decis ca premiul pentru cel mai bun film sa mearga la "Free In Deed" (SUA/ Noua Zeelanda), de Jake Mahaffy, in timp ce trofeul pentru cel mai bun regizor i-a revenit lui Brady Corbet, pentru "The Childhood of a Leader".

Premiul special al juriului sectiunii Orizzonti a fost acordat filmului "Boi Neon/ Neon Bull" (Brazilia/ Uruguay/ Olanda), de Gabriel Mascaro. Cel mai bun actor al sectiunii a fost desemnat Dominique Lebornein, pentru rolul din "Tempete" (Franta), de Samuel Collardey, iar cel mai bun scurtmetraj a fost desemnat "Belladona" (Croatia), de Dubravka Turic.

Nominalizarea pentru cel mai bun scurtmetraj pe care o face Festivalul de la Venetia pentru editia de anul acesta a European Film Awards este "E.T.E.R.N.I.T." (Franta), de Giovanni Aloi.

Premiul pentru cel mai bun documentar din cadrul sectiunii Venezia Classici a ajuns la "The 1000 Eyes of Dr. Maddin" (Franta), de Yves Montmayeur.

De asemenea, regizorul francez Bertrand Tavernier a fost recompensat in acest an cu un Leu de Aur pentru intreaga cariera, premiul Jaeger-LeCoultre Glory i-a revenit lui Brian De Palma, iar premiul pentru talent vizionar (Persol Tribute Visionary Talent) i-a fost atribuit lui Jonathan Demme.

Festivalul de Film de la Venetia s-a desfasurat in perioada 2 - 12 septembrie, la hotelul Lido, fiind coordonat de regizorul Alberto Barbera. Afisul editiei din 2015 a fost realizat, pentru al patrulea an consecutiv, de Simone Massi si a fost dedicat cinematografului de arta, incluzand imaginea lui Antoine Doinel/ Jean-Pierre Leaud si, in prim-plan, a Nastassjei Kinski.

Anul trecut, premiul Leul de Aur pentru cel mai bun film i-a revenit peliculei "A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence", regizata de suedezul Roy Anderson.