Filmul "Comoara", de Corneliu Porumboiu, distins cu premiul Un Certain Talent la cea mai recentă ediţie a Festivalului de la Cannes, se numără printre cele 26 de lungmetraje aflate în selecţia oficială a celei de-a 53-a ediţii a Festivalului de la New York, un eveniment necompetiţional.

Potrivit Mediafax, in afara filmului românesc, considerat "o fabulă modernă în care doi bărbaţi caută o comoară îngropată în curtea din spate", după cum notează site-ul evenimentului, filmlinc.org, mai multe pelicule care au fost prezentate şi premiate la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Cannes completează lista producţiilor care vor fi prezentate publicului din oraşul nord-american.

Printre acestea se numără "The Assassin", de Hou Hsiao-hsien, premiat pentru cea mai bună regie, "Carol", de Todd Haynes, cu Rooney Mara, desemnată cea mai bună actriţă, şi "The Measure of a Man", de Stéphane Brizé, cu Vincent Lindon, care a primit trofeul pentru cel mai bun actor.

"Porumboiu este unul dintre cei mai subtili cineaşti, iar acesta este cel mai ambiguu film al său şi, totodată, cel mai fascinant", mai notează pagina de internet a festivalului în prezentarea peliculei.

Selecţia principală a evenimentului de la New York include patru producţii care vor avea premiera mondială aici - "Bridge of Spies", de Steven Spielberg, a cărui acţiune se petrece în timpul Războiului Rece, avându-i pe Tom Hanks şi Mark Rylance în rolurile principale, "Don't Blink: Robert Frank", un portret documentar de Laura Israel, "The Walk", de Robert Zemeckis, al cărui protagonist este Joseph Gordon-Levitt, şi "Miles Ahead", de Don Cheadle, care spune povestea unuia dintre cei mai influenţi artişti ai secolului 20, Miles Davis.

"Dacă aş fi avut acum 17 ani şi aş fi privit din afară line up-ul festivalului, aş fi început să caut o cazare în New York pentru două săptămâni din această toamnă", a declarat Kent Jones, directorul evenimentului şi preşedintele comitetului de selecţie.

Festivalul de Film de la New York se desfăşoară în perioada 25 septembrie - 11 octombrie. Producţiile prezentate în cadrul acestuia sunt selectate, "pe baza meritelor lor", de Film Society of Lincoln Center.

Filmele lui Corneliu Porumboiu, reprezentative pentru cinematografia actuală din România, fac legătura între diverse faze culturale: perioada comunistă şi anii democraţiei postdecembriste, pelicula de factură naţională şi "noul val" românesc, între mediul digital şi pelicula cinematografică. Ele pornesc de la un concept central - revoluţie, conştiinţă, corupţie, putere -, dezvoltat într-o formă artistică de tip minimalist.

Regizor şi scenarist, Corneliu Porumboiu a primit premiul pentru debut Camera d'Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2006, pentru "A fost sau n-a fost?", iar, în 2009, "Poliţist, adjectiv" a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard la acelaşi eveniment prestigios.