Un etaj mai jos, cel mai nou film semnat de Radu Muntean, va fi proiectat în cinematografele din România începând cu 18 septembrie. Lăudată de presa internațională, pelicula a avut premiera mondială în această primăvară, la Festivalul de la Cannes, în selecția oficială Un Certain Regard.

Un etaj mai jos, regia Radu MunteanFoto: Transilvania Film

Un etaj mai jos va putea fi văzut în cinematografele din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Alba Iulia, Braşov, Brăila, Botoşani, Călăraşi, Constanța, Craiova, Oneşti, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Târgu Mureş, Timişoara şi Tulcea.

Filmul spune povestea lui Pătrașcu, care, după ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, trebuie să înfrunte doi „vecini” foarte apropiaţi: unul este ucigaşul, celălalt este propria sa conştiinţă.

Protagoniştii filmului sunt actorii Teodor Corban, Iulian Postelnicu şi Oxana Moravec.

Radu Muntean se află la al cincilea lungmetraj din carieră și a treia selecţie la Festivalul de la Cannes. În 2008, a fost invitat în Quinzaine de Réalisateurs cu filmul Boogie, iar în 2010 şi 2015 a revenit la Cannes, în selecţia oficială, secţiunea Un Certain Regard, cu Marţi, după Crăciun, respectiv Un etaj mai jos.

Imediat după proiecţia de gală de la Cannes, presa internaţională a apreciat noul lungmetraj al lui Radu Muntean. Despre Un etaj mai jos au avut cuvinte de laudă mai toate marile publicaţii de cinema ale lumii – de la „Variety”, „Screen Internaţional”, „The Hollywood Reporter”, „Positif” şi până la editorialiştii secţiunilor dedicate din „Le Monde” sau „Le Figaro”. Renumita revistă britanică „Sight & Sound” l-a plasat în topul celor mai bune 15 filme văzute la Cannes. „Un film foarte bun, dacă nu chiar revoluționar, despre - așa cum o sugerează și titlul - perspectivă și distanță”, remarcă „The Hollywood Reporter”, în timp ce „Screen International” îl descrie drept „un portret devastator al unui om slab și al societății pe care el o reprezintă, ambii rămași fără repere morale”.

Grație reacției entuziaste de la Cannes, Un etaj mai jos a fost achiziționat de distribuitori din teritorii precum Canada, America Centrală, Argentina, Italia, Ungaria, Grecia, Turcia, Elveția, Cehia și Slovacia, vânzările la nivel internațional fiind gestionate de Films Boutique.

Un etaj mai jos este cel de-al patrulea lungmetraj la care Muntean colaborează cu Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu în calitate de co-scenariști, dar şi cu Tudor Lucaciu (director de imagine) şi cu Dragoş Vîlcu (producător Multi Media Est).

În România, Un etaj mai jos este distribuit de către Transilvania Film.

Un etaj mai jos este produs de Multi Media Est, în co-producție cu Les Films de l’Après-midi (Franța), Neue Mediopolis Filmproduktion (Germania) și Bleck Film & TV AB (Suedia). Filmul este finanțat de Centrul Național al Cinematografiei din România, Centrul Național al Cinematografiei din Franța, prin programul Aide aux Cinémas du Monde, Mitteldeutsche Medienförderung din Germania, Fondul regional suedez Film I Väst și Programul MEDIA al Uniunii Europene.