Cea de-a 72-a editie a Festivalului de Film de la Venetia, care are loc in perioada 2 - 12 septembrie, va marca centenarul nasterii cineastului Orson Welles prin prezentarea in premiera a peliculei sale considerate pierdute "The Merchant of Venice" / "Negutatorul din Venetia" (1969), informeaza Mediafax citand consequenceofsound.net. Filmul, realizat dupa textul lui William Shakespeare, initial menit sa fie un film de televiziune pentru canalul CBS care insa a oprit furnizarea fondurilor necesare, a fost recent restaurat, urmarind viziunea regizorului.

Orson Welles, fotografiat de Carl Van Vechten Foto: Library of Congress via Wikipedia Commons

Considerat, initial, a fi un film neterminat, in 1982, Orson Welles a declarat ca negativele acestuia au fost furate, ramanand totusi cateva fragmente in arhiva. Insa scenariul original si partiturile pentru coloana sonora au fost descoperite recent, contribuind la restaurarea operei cinematografice.

In timpul proiectiei din festival, Orchestra Classica di Alessandria va interpreta live muzica scrisa pentru aceasta productie de Angelo Francesco Lavagnino, care nu a fost inregistrata pana in prezent.

In plus, in acelasi festival va fi proiectata in intregime versiunea italiana a filmului "Othello", semnata de acelasi Orson Welles. Aceasta productie trebuia sa faca parte din competitia de la Venetia din 1951, insa regizorul a anuntat intr-o conferinta de presa sustinuta in acel an ca isi retrage filmul, pentru ca in 1952 acesta sa fie prezentat la Festivalul de la Cannes, intr-o varianta scurta, in limba engleza.

In ciuda acestor modificari, filmul a primit marele premiu al festivalului francez.

Ambele pelicule vor fi proiectate pe 1 septembrie, intr-o avanpremiera a ceremoniei de deschidere a festivalului. De asemenea, va fi organizata o expozitie "Shakespeare & Cigars", in care vor fi expuse cutiile pentru trabucuri ale lui Welles pe care sunt pictate 12 dintre cele mai cunoscute personaje ale lui Shakespeare.

Un alt film, "The Other Side of the Wind", ultimul al regizorului Orson Welles, ramas neterminat, dupa moartea cineastului, in 1985, ar putea fi finalizat, la 45 de ani dupa turnarea primei scene, cu ajutorul unei campanii online care a fost lansata pe site-ul de finantare participativa Indiegogo.

George Orson Welles (1915 - 1985) a fost regizor de film si teatru, actor, scenarist, distribuitor si producator american. Considerat un copil minune, a studiat mai multe discipline din industria de divertisment si a ajuns apoi sa exceleze in cele mai multe dintre ele.

A devenit faimos pe plan national dupa emisiunea radiofonica din 30 octombrie 1938, in care a lecturat romanul "Razboiul lumilor" de H. G. Wells, provocand panica printre auditori. Este cunoscut in special pentru clasicul sau lungmetraj din 1941 "Cetateanul Kane", care a fost nominalizat in 1942 la Oscarul pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu si cel mai bun actor. Orson Welles s-a remarcat si ca actor, in special cu rolul lui Falstaff, interpretat in 1965, in filmul omonim.

Ulterior, stilul sau regizoral, dar si jocul sau actoricesc, au exercitat o influenta majora asupra cinematografiei mondiale din anii 1950 - 1970, in special asupra lui Stanley Kubrick. Artist precoce si polimorf, tinand cu orice pret la independenta sa artistica, pasionat de trabucuri, tauromahie si magie, Orson Welles a revenit in mod constant pe parcursul carierei sale la teatru si la literatura, la marile texte clasice ("Othello", "Don Quijote"), dar si la cele contemporane ("Procesul"). Sfidand cu regularitate sistemul de productie din cinematografia americana si intretinandu-si propria legenda, prin efecte spectaculoase si enigmatice, cineastul american si-a lasat multe filme neterminate.