Filmele romanesti "Acasă la tata", de Andrei Cohn, "Comoara", de Corneliu Porumboiu, "Aferim!", de Radu Jude", şi "Un etaj mai jos", de Radu Muntean, au fost incluse în competiţia de lungmetraje din cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo, care are loc în perioada 14 - 22 august.

Programul competiţional al celei de 21-a ediţii a Festivalului de Film de la Sarajevo este împărţit în secţiuni precum premiere mondiale, premiere internaţionale, premiere regionale şi focus şi include producţii din România, Serbia, Ungaria, Austria, Grecia şi Turcia, informează informeaza Mediafax care citeaza screendaily.com.

Programul acestei ediţii este dominat de debuturi în lungmetraj, printre care se numără şi "Acasă la tata", de Andrei Cohn, cu Alexandru Papadopol în rol principal, inclus în secţiunea premiere internaţionale.

Filmul este povestea unui tânăr întors din Bucureşti, pentru prima oară după mai mulţi ani, în satul său natal, undeva prin Dobrogea. Aici îşi reîntâlneşte tatăl văduv, care trăieşte împreună cu concubina, precum şi pe foştii prieteni din copilărie, respectiv adolescenţă: tovarăşul său de suflet rămas în sat (Andi Vasluianu), acum căsătorit, cu nevastă şi copii, şi pe fosta sa iubită, Paula (Ioana Flora). Divorţată, în urma unei căsnicii nefericite, ea este acum vânzătoare la minimarket-ul din sat şi aparent singură în continuare. Filmul se desfăşoară într-un interval de o zi şi o noapte şi are dialoguri extrem de autentice.

În ceea ce priveşte premierele regionale, între cele şapte titluri selectate se află "Comoara", de Corneliu Porumboiu, şi "Son of Saul", de László Nemes, cu actorul român Molnar Levente în distribuţie.

Filmul "Comoara" spune povestea lui Costi, care lucrează la primărie şi duce o viaţă liniştită. Într-o seară, un vecin îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniştilor la putere. În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale şi vor găsi comoara, o vor împărţi, jumătate - jumătate. Costi nu stă prea mult pe gânduri. Rolurile principale din filmul "Comoara" sunt interpretate de Cuzin Toma (cunoscut pentru peliculele "Aferim!", "Câinele japonez", "Domnişoara Christina"), Adrian Purcărescu şi actorul amator Corneliu Cozmei.

Lungmetrajul "Son of Saul", propunerea Ungariei la ediţia din 2016 a premiilor Oscar, la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină", este centrat pe două zile din viaţa lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz.

În secţiunea Focus, "Aferim!", de Radu Jude, şi "Un etaj mai jos", de Radu Muntean, se numără printre cele şapte pelicule selecţionate.

"Aferim!", câştigător al trofeului Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de Film de la Berlin 2015, este un lungmetraj istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma). Din distribuţie mai fac parte Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache şi Alexandru Bindea.

Pelicula "Un etaj mai jos", de Radu Muntean, a avut premiera mondială pe 14 mai, în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Teodor Corban şi Iulian Postelnicu sunt actorii care deţin rolurile principale, filmul având un scenariu scris de Radu Muntean, Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu.

Despre "Un etaj mai jos", editorii The Hollywood Reporter spun că este o peliculă "puternică, tăioasă şi revoluţionară", în timp ce Variety scrie că "este un anti-thriller captivant".

În cadrul celei de-a 21-a ediţii a Festivalului de la Sarajevo, documentarele "Toto şi surorile lui", de Alexander Nanau, şi "Chuck Norris vs Comunism", de Ilinca Călugăreanu, se numără printre cele 23 de producţii selectate în competiţia dedicată genului, iar proiectul cinematografic "The Professor", de Radu Dragomir, s-a alăturat filmelor "A Coat of Gold", de Cristina Groşan, şi "Soldiers", de Ivana Mladenović în programul CineLink al evenimentului.