Regizorului Emir Kusturica, premiat de doua ori cu Palme d'Or la Festivalul de la Cannes, i-a fost interzis accesul in Ucraina, dupa ce, in repetate randuri, s-a exprimat in favoarea anexarii Crimeei de catre Rusia, informeaza Mediafax.

Emir KusturicaFoto: kustu.com

Regizorul trebuia sa participe la mai multe evenimente, inclusiv un concert care avea scopul de a marca 1.000 de ani de la inmormantarea la Kiev a printului Vladimir cel Mare (958 - 1015), la sfarsitul acestei luni, potrivit thehollywoodreporter.com.

Insa ministrul ucrainean al Culturii a discutat cu ministrul de Interne si serviciile de securitate a statului, cerandu-le sa-i interzica regizorului accesul in Ucraina, avand in vedere numeroasele sale comentarii vizavi de sprijinul fata de politicile Rusiei, inclusiv anexarea Crimeei, in martie 2014. Multe personalitati culturale ale Ucrainei si-au exprimat sprijinul fata de demersul ministrului ucrainean al Culturii.

"Lui Emir Kusturica ii va fi interzis accesul in Ucraina", a declarat o sursa din sistemul judiciar din aceasta tara, pentru agentia de presa Ukrainian National News.

Ulterior, s-a anuntat ca un concert la care urma sa cante Kusturica, alaturi de mai multi artisti rusi si ucraineni, pe 28 iulie, a fost anulat.

Kusturica s-a pronuntat de repetate ori ca un sustinator al pozitiei Kremlinului in urma evenimentelor din martie 2014 de la Kiev, cand revolutia Maidan din Ucraina a dus la demiterea fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici si la anexarea Crimeei de catre Rusia.

"Rusia trebuie sa protejeze etnicii rusi care traiesc in Ucraina si sa salveze tara de la catastrofa", a declarat Kusturica la momentul respectiv, comparand evenimentele care aveau loc in Ucraina cu ceea s-a intamplat in fosta Iugoslavie la inceputul anilor 1990.

Emir Kusturica viziteaza des Rusia si a sustinut anul trecut un turneu muzical in aceasta tara, alaturi de The No Smoking Orchestra.

Emir Kusturica a primit la Festivalul de Film de la Cannes prestigiosul Palme d'Or pentru peliculele "Tata in calatorie de serviciu" (1985) si "Underground" (1995), dar si premiul pentru regie pentru "Vremea tiganilor" (1988). Filmul sau de debut, "Do You Remember Dolly Bell?", a castigat primul sau mare premiu, Leul de Argint, la Venetia. De asemenea, Kusturica are in palmares un debut american rasunator, "Arizona Dream" (1993), iar in 1998, el a castigat Leul de Argint la Festivalul de Film de la Venetia, cu "Pisica alba, pisica neagra/ Black Cat, White Cat", o scandaloasa comedie despre tigani. Cel mai recent film al sau, "Maradona by Kusturica", este un lungmetraj documentar, rod al mai multor intalniri pe care cineastul le-a avut cu "Dumnezeul fotbalului" Diego Maradona.