Filmul argentinian "Incendiul", in regia lui Juan Schnitan, a fost desemnat, sambata seara, filmul castigator al TIFF 2015, primind premiul "Trofeul Transilvania", decernat de ministrul Culturii, Ionut Vulpescu, in cadrul galei de inchidere a festivalului, de la Teatrul National din Cluj-Napoca.

Premiul Trofeul Transilvania, in valoare de 15.000 de euro, pentru cel mai bun film al Festivalului International de Film Transilvania (TIFF 2015) a fost acordat, in cadrul galei de inchidere a festivalului, peliculei argentiniene "Incendiul", in regia lui Juan Schnitan, trofeul fiind decernat de catre ministrul Culturii, Ionut Vulpescu, alaturi de care a urcat pe scena si actrita Nastassja Kinski, premiata in cadrul aceleiasi gale pentru contributia adusa cinematografiei mondiale.

"In seara aceasta e finala Champions League a filmului romanesc. TIFF-ul e galceava valorica in atata mediocritate. Ca cinefil si nu ca vremelnic ministru al Culturii ma bucur sa anunt castigatorul", a declarat Ionut Vulpescu pe scena Teatrului National, inainte de a inmana Marele premiu Violetei Bava, directorul artistic al Buenos Aires International Film Festival, intrucat regizorul filmului castigator nu se mai afla in Romania, informeaza Mediafax.

Premiul publicului a revenit filmului "Despre oameni si oi", in regia lui Grimur Hakonarson, distinctia fiind anuntata de actorii Andi Vasluianu si Andreea Georgescu.

Acelasi film, "Despre oameni si oi" a primit si premiul Special al Juriului, distinctia fiind anuntata de doi dintre membrii juriului, Isaach de Bankole si Violeta Bava.

Filmul "Comoara", in regia lui Corneliu Porumboiu, a primit Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea Lungmetraj, iar filmul "Ramona", in regia lui Andrei Cretulescu fiind desemnat castigatorul sectiunii Scurtmetraj.

De asemenea, la sectiunea Scurtmetraj, filmul "Pavel", in regia lui Alexandru Ranta, a primit Mentiunea Speciala.

Premiul Zilele Filmului Romanesc pentru debut a revenit peliculei "Lumea e a mea", a lui Nicolae Constantin Tanase, in timp ce premiul pentru cea mai buna interpretare a revenit actritei Margita Gosheva, pentru rolul din filmul "Lectia", acelasi film fiind premiat si la categoria cea mai buna regie.

Premiul pentru intreaga cariera a revenit, post-mortem, actorului Richard Johnson, care a decedat vineri seara.

In cadrul galei de inchidere TIFF 2015 a mai fost acordat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj din sectiunea "Umbre", filmului "Padurea Neagra", in regia lui Paul Urkijo Alijo, premiul FIPRESCI, oferit anual de catre juriul Federatiei Internationale a Criticilor de Film, a revenit filmului "Test", al regizorului rus Aleksandr Kott, din sectiunea "Cuvintele sunt de prisos", iar premiul Juriului Tinerilor Francofoni a revenit filmului "Viata salbatica", regizat de Cedric Kahn.

In cadrul aceleiasi gale, filmul "Soldatii" a primit premiul Transilvania Pitch Stop Development Award, iar premiul Transilvania Pitch Stop CoCo Award a revenit regizorului Bogdan Muresanu pentru filmul "1985".

Potrivit presedintelui TIFF, Tudor Giurgiu, care a prezentat si gala de inchidere, editia din acest an a festivalului a fost una buna, in care s-au vandut cu 26% mai multe bilete decat la editia anterioara, aceasta fiind "prima editie cu vreme buna si cu incasari pe masura".

Tot in cadrul galei de inchidere TIFF 2015, de sambata seara, la care au asistat aproximativ 1,000 de persoane, actrita de origine germana Nastassja Kinski a primit premiul special al TIFF 2015 pentru contributia adusa cinematografiei mondiale, iar Marin Moraru a luat premiul de excelenta TIFF 2015.

Cea de-a 14-a editie a TIFF a inceput la Cluj-Napoca in 29 mai si se incheie in 7 iunie.

Festivalul International de Film Transilvania este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociatia pentru Film si Cultura Urbana, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.