Realizatorii Galei Nationale UCIN (Uniunea Cineastilor din Romania), informeaza ca la incheierea perioadei de inscriere, in concurs si-au anuntat participarea un numar de 64 de productii cinematografice, dintre care: 21 filme de fictiune de lung-metraj, 34 filme documentare, 6 filme de fictiune de scurt-metraj si 3 filme de animatie. Aceste productii cinematografice au fost supuse unei atente analize estetice si profesionale de catre juriul Galei, format din prestigioase personalitati ale vietii culturale si academice romanesti.

Gala premiilor UCIN 2015Foto: webPR.ro

Declaratiile membrilor Juriului UCIN

Cristian Tudor Popescu - presedinte al Juriului, profesor asociat la UNATC (Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica), filmolog si jurnalist

2014, din pacate, n-a fost un an cinematografic foarte fericit. Au existat 1-2 filme foarte bune, in rest realizarile au fost raspandite prin diverse pelicule. Mici bijuterii de actorie, sau de imagine, sau de montaj. Dar filme inchegate, care sa propuna o abordare valoroasa au fost foarte putine anul acesta, si atunci juriul a trebuit sa fie "pescar", sa pescuiasca din productia cinematografica ceea ce merita.

Nu am avut diferente flagrante de opinie, nu au fost balotaje si discutii indelungi. Am fost, in general, de acord, cu una sau doua exceptii, unde s-a procedat democratic, prin vot. In celelalte, a fost consens. Este un palmares echilibrat, dupa parerea mea, si ma bucur ca sunt si niste tineri cineasti, pentru care aceste premii conteaza foarte mult, mai mult decat pentru cei consacrati, pentru cariera lor viitoare. Stiu cum este sa fii foarte tanar, dornic de afirmare. Conteaza mult un premiu de genul asta, iti da incredere in tine, iti da putere sa continui si e important in cv.

Avem si un breaking news! S-a propus, s-a discutat si s-a votat Cel mai prost film, categorie inexistenta pana acum. Este vorba de premiul "Duda de aur", nu zmeura, care se acorda incepand din acest an.

Margareta Paslaru - actrita

Pentru mine este o prima experienta de acest gen. Sunt foarte onorata ca m-au invitat si am de invatat de aici. E foarte interesant. Observ impresiile tuturor si faptul ca suntem mai mult sau mai putin de accord. E o dinamica extraordinara. Am invatat mult. E diferit fata de juriile festivalurilor de muzica pop la care am fost membra. N-am comparat cu anul trecut, am judecat doar filmele pe care le-am primit si le-am vizionat. E important ca exista evolutie. Libertatea de expresie e un lucru pozitiv si promitator.

Ana Ularu - actrita

Cu o oarecare durere in suflet, trebuie sa spun ca in 2014 au fost mai putine premiere de foarte mare calitate, decat de obicei. Ma gandesc cu drag la faptul ca la anul o sa fie niste filme extraordinare: De ce eu? si Aferim! si altele. E frumos sa existe competitie. Sunt filme foarte valoroase si anul asta, dar e mai mica plaja de alegeri.

Eu am marele noroc, minus o experienta la un juriu de la Mons, sa nimeresc in jurii bune. Am fost in total accord, am discutat si argumetat si am gasit o viziune comuna. In general, sunt cat se poate de "vocala" atunci cand vreau sa sustin ceva, dar n-a fost cazul aici. Este vorba doar de considerentul valorii cinematografice care conteaza.

Mihai Ionescu - scenograf,secretar al Asociatiei Cineastilor Scenografi din cadrul UCIN

Mi se pare o varianta foarte echilibrata de palmares. Cred ca Premiile UCIN sunt cele adevarate. E impresia mea, dar si a juriului. Pe 6 mai, vor fi unii tristi si altii foarte bucurosi, ca la toate galele de premiere.

Petru Lucaci - artist plastic, presedintele Uniunii Artistilor Plastici din Romania

Mi s-a parut provocatoare munca la juriu, sunt pentru prima data intr-un juriu UCIN. Noi, la UNARTE, ne-am extins competenta si in zona artelor vizuale. Avem video, scenografie, costume. Mi se pare interesant sa vezi, in comparatie, productii de arta cinematografica. Poate perspectiva mea de citire este usor subiectiva, pentru ca vin din zona artelor vizuale.